Identificatie en registratie van je huisdier

Identificatie en registratie van honden

Voor de identificatie en registratie van uw hond (verhuis, aankoop, ...),
moet u contact opnemen met uw dierenarts of met DogID.

Alle honden moeten geïdentificeerd (gechipt) en geregistreerd zijn als ze 8 weken oud zijn. Een hond mag niet worden verkocht of weggeven zonder chip en registratie. De registratie gebeurt in een centrale databank die beheerd wordt door DogID. Je kan op de website zelf nagaan of dit voor jouw hond in orde is. Voer het chipnummer in het zoekveld van DogID  in. 
Het is belangrijk dat je hond correct geregistreerd is. Als hij verloren loopt, kan hij snel bij jou worden teruggebracht. Daarom moet je ook elke adresverandering doorgeven.

Het verschil tussen identificeren en registreren, lees je op '10 vragen over de identificatie en registratie van honden'.

Verhuisd? Pas de gegevens van je hond aan!

Als je verhuist, dan moet je dit zo snel mogelijk (binnen de 8 dagen) melden aan de databank zodat de gegevens van je hond worden aangepast.

Je stuurt het kaartje “Aanvraag voor verandering van verantwoordelijke of adresverandering- Aangifte van overlijden”, dat je bij de papieren van je hond vindt, terug met het nieuwe adres. Je ontvangt een nieuwe kaart binnen de 14 dagen.

Kom je uit het buitenland?

Kom je met je hond uit het buitenland en blijf je minstens 6 maanden in Vlaanderen, dan moet je je hond binnen de 8 dagen na aankomst laten registeren. Hou hierbij ook rekening met de voorschriften van FOD Volksgezondheid.

Nieuwe eigenaar? Pas de gegevens van je hond aan

Als je net een hond gekocht of geadopteerd hebt, dan is het belangrijk dat je nagaat of:

  • de hond correct op jouw naam en adres staat geregistreerd
  • het chipnummer van de hond overeenkomt met het nummer in het paspoort

Een correcte registratie verloopt als volgt:

  • de verkoper of het asiel moet de overdracht melden aan DogID. Twee tot drie weken na de verkoop of adoptie ontvang je een definitief identificatie- en registratiecertificaat onder de vorm van een zelfklevend etiket. Dit etiket moet je in het paspoort van de hond kleven.
  • door het chipnummer in te voeren kan je vervolgens in de databank controleren of alles correct geregistreerd is.
  • om na te gaan of het chipnummer overeenstemt met het paspoort, vraag je aan je dierenarts om met de chiplezer het nummer te controleren. Het is mogelijk dat de chip na een tijdje niet meer gemakkelijk te vinden is. Je laat de dierenarts dan best een nieuwe chip inbrengen.

Hond overleden?

Als je hond is overleden, meld je dit aan DogID.

Voor meer informatie kan je terecht bij DogID. 

Identificatie en registratie van katten

Vanaf 1 november 2017 moeten alle katten voor de leeftijd van 12 weken, of voor verhandelen of gratis weggeven, worden geïdentificeerd (gechipt) en geregistreerd.

De registratie moet in de centrale databank CatID gebeuren.

Meer informatie

10 vragen over het chippen en registeren van je kat

CatID

Identificatie en registratie van landbouwdieren en paarden

De identificatie en registratie van landbouwdieren en paarden is een federale bevoegdheid.

Andere

Vogels die onder het soortenbesluit vallen, moeten geringd zijn.