Anemoonvissen (Amphipirion)

Anemoonvissen zijn immens populair geworden dankzij de film Finding Nemo. Tot nu zijn er 29 soorten anemoonvissen beschreven. Nemo is een drieband anemoonvis, ook beter bekend als clownvisje of harlekijnvisje.

Amphiprion ocellaris (Clown anemonefish) NemoZe worden anemoonvissen genoemd omdat ze in symbiose leven met zeeanemonen. Zeeanemonen zijn giftig, maar niet voor anemoonvissen. Deze vissen omhullen zich met een beschermende slijmlaag waardoor de anemoon voor hen een veilige leefomgeving is. In ruil eten de vissen parasieten van de anemonen op zodat deze proper blijven, en verdedigen ze hun anemoon tegen andere vissen die graag een hapje van de anemoon willen nemen. Anderzijds voeden de anemonen zich met de voedselresten van de vissen.

Leefomgeving

Anemoonvissen komen voor in de Rode Zee, de Indische en de Stille Oceaan, en zijn dus tropische zoutwatervissen.  In het wild leven ze in groep met slechts één vrouwtje. De vissen zijn alleseters en eten onverteerd voedsel uit de anemoon en plankton. Sommige soorten eten algen of stukjes tentakel van de anemoon.

Aankoop

De mannetjes worden gemiddeld 8 cm, de vrouwtjes 11 cm. Ze worden 3 tot 6 jaar oud. 

Toen de film Finding Nemo uitkwam in 2003 was iedereen meteen gecharmeerd door het oranje clownvisje.  De vraag naar deze vissen was enorm. En net zoals in de tekenfilm, moesten de dieren gevangen worden in het wild. Daardoor zijn hele populaties uitgeroeid en is de vis op sommige plaatsen uitgestorven. Bezorgde wetenschappers zijn er toen in geslaagd om de vissen te kweken, en gelukkig wordt momenteel steeds meer nakweek aangeboden in de handel.

We raden af om een anemoonvis aan te kopen, zeker als je geen ervaring hebt met aquaria en/of zoutwatervissen.

Als je toch persé een anemoonvis wilt kopen, kies dan enkel een vis die in nakweek is geboren en niet een visje dat in het wild is gevangen. Anemoonvissen leven in het wild in groep. Hou een anemoonvisje dus nooit alleen.

Let bij de aankoop op het gedrag en de conditie van de vis. Een gezonde anemoonvis is zeer actief en gaat zijn anemoon actief verdedigen. Hij heeft een mooie volle buik. Vermijd vissen met een  ingevallen buik of duidelijke tekenen van ziekte (doffe huid, vlekken, zichtbare parasieten zoals wormen of witte stip/peperstip).

Kostprijs

Een in het wild gevangen anemoonvis kost 13 tot 15 euro, voor een vis uit nakweek betaal je 25 euro.  Hou er rekening mee dat je minstens een koppel neemt.

De kostprijs van een aquarium en het bijhorend onderhoud liggen echter veel hoger. Als je nog geen ervaring hebt met zoutwateraquarium hebt, laat je dan zeer goed begeleiden en informeer je voldoende voor je er een koopt.

Huisvesting

Vooraleer je vissen kan aankopen moet je over een degelijk aquarium beschikken. Het leven in het water moet zich immers nog opstarten en aanpassen. Het water moet gecontroleerd worden. De waterkwaliteit moet op punt te staan en stabiel zijn. Ook de biofilter moet voldoende tijd krijgen om te rijpen alvorens je de vissen in het aquarium zet. Pas na een 3-tal weken mogen de vissen er in.

Neem minstens een aquarium van 250 liter zodat je voldoende zwemruimte hebt, maar ook plaats voor anemonen en eventuele andere dieren.

Belangrijke parameters om in de gaten te houden zijn de temperatuur, de zuurtegraad, het nitraatgehalte, het zoutgehalte,  en de hardheid van het water.

Verzorging en onderhoud

Anemoonvissen voeder je dagelijks een mix van mysis, artemia en krill. Ook de anemonen en koralen in de zeewater bak moeten voeding en de juiste mineralen krijgen.

Een goed onderhoud van het aquarium is essentieel. Sommige onderhoudsbeurten moeten maandelijks, wekelijks of zelfs dagelijks gebeuren.

Ziekten

Het is belangrijk om de dieren dagelijks goed te observeren. Het makkelijkst gaat dit bij het voederen. Komen de vissen eten? Happen ze niet naar lucht? Zijn er veranderingen te zien in de schubben?

Een veel voorkomende ziekte is witte stip. Deze ziekte is te herkennen aan de witte stippen op het lichaam van de vis en wordt veroorzaakt door een parasiet.

Twijfel je aan de gezondheid van de vissen, vraag dan advies aan je dierenarts.

Naar boven