Diervriendelijke feesten

Genieten van de eindejaarsperiode is dubbel zo fijn als dit zonder gevaar voor je huisdieren kan. Met enkele tips maak je het voor hen veilig.

Kerstboom en -versiering

De naalden van de spar kunnen voor irritatie zorgen als je dier er op kauwt of ze opeet.  Hoe meer er op gekauwd wordt, hoe groter de irritatie.  Als het dier grote hoeveelheden inslikt, kan bovendien darmobstructie ontstaan.  Verwijder daarom elke dag de afgevallen naalden en plaats geen voederbakken of kooien in de buurt van de kerstboom. Zorg ervoor dat je huisdier niet aan de takken knabbelt.

Als de dieren vrij in de kamer kunnen rondlopen, hang dan geen versiering in de laagste takken. Gebruik bij voorkeur versiering die niet breekbaar is of geen scherpe randjes heeft. Versiering is dikwijls minder onschuldig dan ze lijkt. Zo is engelenhaar  gemaakt van glasvezels. En als de dieren knagen aan de slingers, dan kan dit darmproblemen geven.

Lichtjes kunnen een mooie sfeer creëren, zorg ervoor dat je huisdier niet aan de draden kan knagen of bijten.

Kleurige pakjes met strikjes onder de kerstboom zijn leuk. Maar ook je hond of kat kan opgetogen zijn met deze nieuwe ‘speeltjes’. Laat de cadeautjes daarom niet onbewaakt achter, vooral niet als er iets lekkers in zou zitten. Of leg ze tot het juiste moment op een andere plaats.

Let ook op met gebruik van kaarsen, en zet ze buiten bereik van je huisdier.

Kerstrozen of kerststerren, maretak, hulst en de hulstbesjes zijn giftig voor dieren. Zet ze op een plaats waar je huisdier er niet aan kan.

Lekkers

Chocolade is giftig voor honden en katten. Een adventskalender of ander lekkers met chocolade, moet je uit de buurt van deze huisdieren houden.

Laat je niet verleiden om je huisdier te laten meesmullen van de feesttafel. Geef geen restjes. Als je je dier wil verwennen, wees dan creatief met iets lekkers dat ze wel mogen eten.

Geef zeker geen alcohol aan je huisdier.

Vuurwerk

Vermijd vuurwerk.

Neem de nodige voorzorgen om je dieren zowel binnen als buiten, te beschermen tegen eventueel vuurwerk en de luide knallen. Tips vind je op ‘Dieren en vuurwerk’.