Doordacht

Een dier in huis? Doe het doordacht!

Een nieuw dier in huis?
Doe het doordacht.

Een nieuw dier in huis zorgt ongetwijfeld voor bijzonder mooie momenten. Tenminste, als je vooraf grondig nadenkt over de aankoop of adoptie ervan. Want een huisdier is niet altijd een cadeau. Maar wie zich eerst goed informeert, mag rekenen op veel liefde en vriendschap.

Waarom wil je een dier in huis halen?

Vaak wordt een dier in huis gehaald voor de kinderen. Maar besef dat ook jij over de nodige tijd moet beschikken, niet alleen voor het dier maar ook voor je gezin. Als ouder ben je mee verantwoordelijk voor het dier en draag je er mee zorg voor.

Hou er rekening mee dat sommige dieren helemaal niet geschikt zijn voor kinderen. Een klassiek voorbeeld is het konijn. Het ziet er schattig uit maar knuffelt helemaal niet graag.

Ook de aanschaf van een dier, een aquarium of vogelkooi om uw interieur op te smukken, is geen goed motief. Een mooi aquarium vraagt onderhoud en tijd. En uit een vogelkooi vallen er geregeld zaadjes of veren.

En als je relatie net is afgesprongen, heb je misschien nood aan gezelschap. Maar ook dat is geen goede reden om een hond of kat in huis te halen.

 

 

Konijnen“We zijn Tess en Tina. Een lieve opa kocht ons voor zijn kleinkinderen. Maar dat we niet van knuffelen houden, dat wist hij niet. Dus na een tijdje zag niemand ons nog zitten. Hopelijk vindt het asiel snel een nieuwe thuis voor ons en koopt opa een pluchen knuffel voor zijn kleinkinderen.”

Tess en Tina worden verzorgd in het asiel Bunny Tails.

Ben jij op zoek naar een huisgenoot en beschik je over een warme thuis? Kijk dan eens op www.adopteereendier.be.

Het juiste moment?

Voor je begint met de website adopteereendier.be uit te pluizen, kijk je best even in jullie agenda’s. Heb je binnenkort enkele grote gebeurtenissen gepland? Of een afspraak met een makelaar? Dan heb je waarschijnlijk verhuisplannen en is dit niet meteen het geschikte moment. Of is er een baby op komst, plan je een reis of zoek je ander werk? Wacht dan even om een dier in huis te halen.

Aristo, een kater van 6“Ik ben Aristo, een kater van zes. Zoals iedere propere kat ga ik af en toe naar de kattenbak. Maar mijn baasje vond de kattenbakvulling te zwaar om te dragen. Letterlijk. In plaats van de zware zakken te dumpen, dumpte ze mij. Nu wacht ik in het asiel op een baasje die wel haar mannetje kan staan.”

De kattenbak van Aristo staat momenteel in het asiel Katthuis.

Ben jij op zoek naar een huisgenoot en beschik je over een warme thuis? Kijk dan eens op www.adopteereendier.be.

Welk dier kies je?

Hier moet je met heel wat zaken rekening houden. Kijk eerst naar je eigen leefstijl. Ga je vaak op uitstap? Heb je elke avond een afspraak? Ben jij of is één van je huisgenoten allergisch?

Informeer je ook over wat een dier nodig heeft. Onze huisdierwijzers geven je een handig overzicht voor de meeste diersoorten. 

Hoeveel beschikbare ruimte heb je? Hoeveel tijd en geld heb je ervoor over? Sommige dieren kunnen oud worden waardoor jij je bindt voor vele jaren. Kijk daarom niet alleen naar de aankoopprijs en de eenmalige kosten voor een hok of ander materiaal maar vooral naar de steeds terugkerende uitgaven voor verzorging en voeding.

Je kan ook raad vragen aan een dierenarts. 

Paard“Hi, Ik ben een merrie van 28 jaar. Mijn baasje kon mij niet meer betalen. Om de zes weken een bezoek van de hoefsmid, de kosten van de dierenarts, dagelijks wat stro, voeder en liters water… Allemaal teveel voor hem en zijn portefeuille.”

Het Opvangcentrum Heusden-Zolder draagt nu de kosten. 

Ben jij op zoek naar een huisgenoot en beschik je over een warme thuis? Kijk dan eens op www.adopteereendier.be.

Het dier heeft verzorging nodig en zijn hok, kooi,… moet je regelmatig reinigen. Maar ook je eigen woonplek zal vaker een poetsbeurt nodig hebben. Rondvliegende pluimen en haren of een ongelukje geven je extra werk.

Het ene dier heeft meer nood aan gezelschap dan een ander. Een hond is een roedeldier en heeft het liefst dat je veel tijd met hem doorbrengt. Voor een reptiel is jouw aanwezigheid van minder belang, zolang je maar voldoende tijd uittrekt voor de gespecialiseerde verzorging die het nodig heeft.

Max de herdershond

“Ik ben Max, een Mechelse Herder van amper anderhalf jaar oud maar vol energie en werklust. Ik waak graag maar op het appartement van mijn baasje viel niet veel te bewaken… Daarom wou ik op verkenning en ging ik eens buiten kijken. Dat vond mijn baasje niet leuk en hij stuurde me naar het asiel. Nu wacht ik op iemand die wel weet wat een Mechelse Herder kan en nodig heeft.”

Max zit in het Dierencentrum Waasland

Ben jij op zoek naar een huisgenoot en beschik je over een warme thuis? Kijk dan eens op www.adopteereendier.be.

Help, mijn dier groeit

Ook kleine diertjes worden groot. Een schattige puppy wordt misschien een stevige worstelaar. Lieve kleine biggetjes worden kolossen van hangbuikvarkens die je tuin volledig omwoelen. Heb je ook voldoende plaats en tijd voor volwassen dieren?

Varken“Ik ben Bob. Hoe oud ik ben, dat weet ik niet meer. Maar de dag dat ik samen met Babs langs de snelweg gedumpt werd, herinner ik me nog wel. Onze baasjes zagen ons liever klein, toen vonden ze ons nog schattig. Schattig zijn we nog steeds, maar ook biggetjes worden groot, dat hadden ze toch moeten weten?”

Gelukkig hebben ze ons naar het asiel Forrest & Friends gebracht.

Ben jij op zoek naar een huisgenoot en beschik je over een warme thuis? Kijk dan eens op www.adopteereendier.be.

De aard van het beestje

Wanneer je voor een diersoort hebt gekozen, laat je dan goed adviseren. Hou rekening met de rasverschillen zeker bij honden.

Bepaalde rassen hebben meer kans op gezondheidsproblemen, zoals een Franse Bulldog of een Mopshond.

De ene hond wordt veel groter dan de andere. Denk maar aan een Chihuahua versus een Deense dog. En een Cavalier King Charles heeft misschien voldoende aan een korte wandeling terwijl een Border Collie heel wat energie heeft. Kan jij hem volgen?

Langharige rassen hebben meer verzorging nodig en moeten geregeld naar de trimmer.

Als je een kitten in huis wilt halen, doe je dat best per twee. Zo kunnen ze hun jeugdige energie samen kwijt. De meeste oudere katten stellen het niet op prijs dat hun rust verstoord wordt door een onstuimige nieuwkomer.

Hond Milo“Ik ben Milo, een zesjarige actieveling op zoek naar een warme thuis. Bij mijn vorig baasje klikte het niet met de andere honden. We maakten de hele tijd ruzie. Wat zorgde voor veel stress, een normaal leven was niet mogelijk.”

Milo komt tot rust in Dierenasiel Tienen.

Ben jij op zoek naar een huisgenoot en beschik je over een warme thuis? Kijk dan eens op www.adopteereendier.be.

Laat je niet om de tuin leiden

Wees ook kritisch voor de verkoper. Krijg je de juiste info of geeft hij je toch een koppel cavia’s mee in plaats van twee vrouwtjes? Weet hij wat de juiste voeding is voor een konijn? Kan hij iets vertellen over het hondenras? Ter plekke ben je misschien overdonderd door het schattige snuitje van de pup of kitten en vergeet je waar je op moet letten.

Neem de regelgeving er ook bij zodat je mistoestanden kan herkennen. Zo mag je bepaalde dieren nu eenmaal niet houden. Katten moeten gesteriliseerd zijn. Honden hebben een paspoort. Is dit niet het geval, wees dan op je hoede.

DegoesWe zijn de degoes Octavia, Ofelia, Olga en Olivia. Een ‘oeps’-nestje. Daar had ons baasje niet aan gedacht toen hij onze mama en papa in één hok zette. Hij dumpte ons dan maar in een vogelkooi op straat. Hopelijk heeft hij zijn lesje geleerd en is onze papa intussen gecastreerd."

De degoes zitten in het asiel Jodipro.

Ben jij op zoek naar een huisgenoot en beschik je over een warme thuis? Kijk dan eens op www.adopteereendier.be.

De perfecte klik

Koop nooit een dier dat je niet gezien hebt. Elk dier, hoe klein ook, moet passen in jouw leven. Houd dus steeds het hoofd koel.

Denk ook aan je huisgenoten. Heeft er iemand angst voor honden of reptielen? En hoe gaan je andere dieren reageren? Konijnen zijn groepsdieren maar zet ze nooit zomaar bij elkaar. Zonder een klik zal het niet lukken.

Welkom?

Nu je alles voor jezelf, je leefomgeving en je huisgenoten hebt bekeken, moet je ook rekening houden met andere partijen. Heet je huisbaas je dieren ook welkom? Geeft de gemeente een vergunning om een schuilhok voor je paard te zetten? Denk een mogelijke overlast voor je buren. Worden zij ook graag gewekt door een kraaiende haan?

Denk dus goed en over alles na voor je een dier aanschaft. Hoe zal het dier jouw leven zowel financieel als sociaal beïnvloeden? Wat zijn de maandelijkse kosten? Wie zorgt er voor het dier als je er even niet bent? Kan je nog steeds al je hobby’s uitoefenen? Leg ook je oor te luister bij vrienden en kennissen met dieren.

Ziezo. De beslissing is intussen genomen en je wilt er helemaal voor gaan? Slaap er dan toch nog best één nachtje over. Nog steeds overtuigd? Dan gaan jij en je nieuwe huisgenoot een mooie toekomst tegemoet.