Een nieuwe vis erbij

Als je met een aquarium of vijver start, moet je er rekening mee houden dat de filter tijd nodig heeft om goed te kunnen werken. Start je aquarium daarom minstens enkele weken op voorhand op voordat je de vissen er in brengt.

De juiste vis kiezen 

Ga eerst na welke vissoorten je kan en wil houden. Hou hierbij rekening met wat de vissen nodig hebben: grootte van aquarium, type aquarium, voeding, verzorging, leefomgeving, … Neem alleen vissen die je goed kan verzorgen en die in je aquarium passen. Als je al vissen hebt, ga dan na of je de vissen bij elkaar mag zetten.  

Vissen aankopen

Kies een winkel waar de aquaria en dieren er goed verzorgd uitzien. Zijn er geen dode of zieke vissen? Zien alle vissen er goed gevoederd uit? Zwemmen ze normaal? Zijn ze niet te gestresseerd of angstig? Gezonde vissen herken je aan de heldere glans van de schubben en blinkende ogen. Ze hebben geen wonden, vlekken, schimmelplekken of andere afwijkingen. De vinnen zijn glad en volledig intact. De vis zwemt mooi rechtdoor en helt niet over naar een bepaalde kant. De ademhaling is gelijkmatig en rustig. 

Vissen die in het wild zijn gevangen, koop je beter niet. Tijdens deze vangst sterven onnodig talrijke vissen. Overmatige vangst bedreigt ook de wilde populaties. Gekweekte vissen lijken bovendien beter aangepast te zijn aan een leven in het aquarium dan dieren die in het wild zijn gevangen. In de betere aquariumspeciaalzaak kan je hierover correcte informatie krijgen. 

Voor speciale soorten of kweekdieren, neem je best contact op met een aquariumclub of een vereniging van liefhebbers.

Wees kritisch en durf vragen te stellen. Als koper ben je verantwoordelijk voor een goede keuze. Als je verwaarloosde dieren opmerkt, dan kan je dit melden bij de Dienst Dierenwelzijn Meldpunt verwaarloosde en mishandelde dieren.

Het transport

Tijdens het transport is het belangrijk om:

 • temperatuurschommelingen te vermijden: bescherm de transportzak of -bak tegen afkoeling met isolatiemateriaal zoals bubbelfolie
 • extra zuurstof te geven bij lange transporten
 • stress te vermijden
  • wikkel de zak in bijvoorbeeld krantenpapier om het zo donker mogelijk te houden
  • fixeer de zak zodat deze niet gaat rollen of schuiven in het voertuig

Een nieuwe vis laten wennen

Als er al vissen in het aquarium of de vijver zitten, dan zet je de nieuwe vissen eerst enkele weken apart in een quarantaineaquarium. Zo voorkom je dat eventueel aanwezige ziektes overgedragen worden. Als de nieuwe vissen gezond zijn, kan je ze introduceren bij de andere. Als er nog geen andere vissen aanwezig zijn, mag je de dieren meteen in hun uiteindelijke aquarium of vijver plaatsen. 

Vissen verdragen geen plotse verschillen in waterwaarden en –temperatuur. Daarom laat je een nieuw aangekochte vis het best rustig wennen aan het nieuwe water op volgende manier:

 • Laat de transportzak met de vissen minstens 15 minuten drijven in het aquarium of de vijver, zo kan het transportwater dezelfde temperatuur overnemen.
 • Giet daarna om de 5 minuten een half kopje aquarium- of vijverwater in de transportzak. Doe dit minstens vier maal. De vis kan dan rustig wennen aan de watersamenstelling van het aquarium of de vijver.
 • Wacht 30 minuten en breng de vis dan pas in het aquarium of de vijver. Dit kan op verschillende manieren en is afhankelijk van de vissoort:
  • Schep de vis uit de zak met een net of bak en breng het dier zo snel mogelijk maar rustig over. Het vuile transportwater giet je weg. 
  • Vissen met lange vinnen of stekelige uitsteeksels kunnen vast komen te zitten in een net. Knip daarom een gat in de transportzak en laat de vis eruit zwemmen. Deze methode is diervriendelijker omdat de vis minder stress heeft en het risico op verwondingen kleiner is. Een belangrijk nadeel is dat het vuile transportwater in je aquarium of vijver terecht komt, inclusief eventuele parasieten. Gebruik deze methode altijd bij kogelvissen, want deze vissoorten moet je volledig onder water loslaten.
 • Geef de vissen tijd om rustig hun nieuwe omgeving te verkennen. Doe de eerste week geen onderhoudswerken aan het aquarium die niet dringend zijn.