Hamster

paspoort hamster
Ben je geschikt als hamster-eigenaar?

Hamsters zijn redelijk gemakkelijke huisdieren. Ze zijn leuk om naar te kijken en intelligent en actief.

De volgende vragen helpen je over de aankoop van een hamster na te denken:

 • Hamsters kunnen 2 tot 4 jaar oud worden, kan je er gedurende deze hele periode voor zorgen?
 • Heb je een veilige plaats om de hamster te huisvesten, zonder kat of hond in de buurt?
 • Begrijp je dat het geen knuffeldier is, en je er voorzichtig mee moet omgaan?
 • Heb je de ruimte voor een voldoende groot verblijf?
 • Heb je genoeg tijd om de hamster te verzorgen en de kooi proper te maken?
 • Is er iemand die de hamster kan verzorgen als je op vakantie gaat?
 • Heb je ongeveer 10 tot 15 euro per maand over voor de voeding en verzorging?

Naar boven 

Waar haal je een hamster?

Een hamster koop je bij een fokker, in een dierenwinkel of je adopteert er een bij een asiel of knaagdierenopvang. Kies een verkoper bij wie de dieren er gezond uitzien, het verblijf en het water proper zijn, alle dieren voldoende ruimte hebben en er veel schuilplaatsen en speelgelegenheden zijn in het verblijf.

Wees kritisch en durf vragen te stellen. Als koper ben je verantwoordelijk voor een goede keuze. Koop geen zwakke of zieke dieren, zo hou je foutieve handel in stand. Let goed op of de dieren een propere neus en ogen hebben, een geluidloze ademhaling en of de snijtanden goed op elkaar staan en niet doorgegroeid zijn. Als je verwaarloosde dieren opmerkt kan je dit melden bij de Dienst Dierenwelzijn op het meldpunt voor verwaarloosde en mishandelde dieren.

Voordat je de hamster mee naar huis neemt, moet het verblijf in orde zijn. Een hamster kan je vervoeren in een houten doos met ventilatiegaten. Het is minder stresserend voor het dier als het tijdens het vervoeren omringd is door bekende geuren, zoals bv. het nestmateriaal uit de nestplek. Na de aankoop moet het dier een aantal weken wennen aan de nieuwe situatie. Laat de hamster dus de eerste tijd met rust. Na een week kan je meer toenadering zoeken.

Naar boven

Hoeveel kost een hamster?

De prijs voor een hamster schommelt tussen 2 en 11 euro, afhankelijk van de soort en de haarlengte.

Een geschikte kooi kost gemiddeld 80 euro zonder inrichting, volledige starterspakketten zijn te koop voor ongeveer 100 euro.

Maandelijks moet je rekenen op 10 à 15 euro voor de kosten van voeding, nestmateriaal en verzorging. Als het dier ziek wordt, kunnen de dierenartskosten wel hoog oplopen.

Naar boven

Wat heeft een hamster nodig?

Hamsters hebben een ruime kooi nodig met veel verstopplekjes, speelgoed en verschillende niveaus.

Gezelschap

De meeste hamstersoorten zijn solitair. De dieren zijn erg agressief tegenover soortgenoten. Een hamster hou je dus liefst alleen in een kooi. Dat geldt zeker voor de goudhamster en de Chinese dwerghamster. Bij de Campbelli-dwerghamster, de Dzjoengaarse dwerghamster en Roborovski-dwerghamster kan samenleven in een paar of trio mogelijk wel lukken bij dieren die uit hetzelfde nest komen. Voeg echter nooit een nieuwe hamster toe aan de groep! Met veel nestmateriaal, speelgoed en voldoende ruimte kan je zo veel mogelijk de vrede in je hamsterkooi bewaren.

Verblijf

Voor het houden van een hamster is zowel een kooi met tralies als een glazen aquarium geschikt. Beide opties hebben hun voor- en nadelen en zijn soms beter geschikt voor een bepaalde soort. Dwerghamsters hebben een kooi nodig van minimaal 60 cm x 80 cm x 60 cm (lengte x breedte x hoogte). Goudhamsters hebben een verblijf nodig van minimaal 100 cm x 50 cm (lengte x breedte). Om te vermijden dat ze probleemgedrag zoals traliebijten gaan vertonen, moeten hamsters voldoende ruimte krijgen. Hoe groter de kooi, hoe beter.

Een kooi met zijwanden van tralies heeft een plastieken onderbak van minimaal 40 cm diep nodig, zodat de hamsters goed in de bodembedekking kunnen graven. Deze kooien hebben meestal verschillende verdiepingen. Om te vermijden dat de dieren van hoog vallen, voorzie je best voldoende tussenplateaus, want hamsters zien niet zo goed. Daarnaast mag de ruimte tussen de tralies maximaal 1 cm bedragen, anders bestaat de kans dat je dwerghamster ontsnapt. Kooien voor muizen en ratten zijn daarom beter geschikt dan bijvoorbeeld cavia- of konijnenkooien. Dit type kooi biedt voldoende ventilatie, is gemakkelijk schoon te maken en geeft de hamster door de verschillende verdiepingen een interessante leefomgeving. Pas echter op voor kinderen en andere huisdieren, die met dit type kooi wel gemakkelijker aan de hamster kunnen komen.  

Russische dwerghamsterJe kan ook kiezen voor een glazen bak of aquarium. Dit type verblijf is vooral geschikt voor de kleine dwerghamstersoorten, en voorkomt dat ze ontsnappen. De hamster wordt ook minder gestoord door bijvoorbeeld kinderen of andere huisdieren. De geuren van urine blijven echter lang hangen en de ammoniak kan na verloop van tijd ademhalingsklachten bij de hamster veroorzaken. Het glas is moeilijker schoon te houden en het verblijf is al snel te saai door het gebrek aan verdiepingen. Als je dit type verblijf kiest, dan moet je het dus complex en interessant inrichten.

Plaats de kooi op een rustige plaats, weg van hittebronnen zoals de verwarming, direct zonlicht en de open haard. Dit is zeker belangrijk als je de hamster in een glazen bak houdt, om oververhitting te voorkomen. Kamertemperaturen tussen 18 en 23 °C zijn ideaal. Bij temperaturen lager dan 15 °C wordt de hamster minder actief. Bij een temperatuur lager dan 8 tot 10 °C gaan ze effectief in winterrust.

Een hamster wordt snel verkouden door tocht. Plaats de kooi op een verhoging en weg van de deur om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Bodembedekking & nestmateriaal

Als bodembedekking zijn houtpulp, papier of hennep geschikt. Gebruik geen houtpulp of snippers van de dennen- en cederboom, want deze kunnen schadelijk zijn. Ook klompvormende kattenbakkorrels zijn schadelijk bij inslikken en dus ongeschikt. Hamsters zijn heel proper en mesten op één plaats. Eventueel kan je op die plek goed absorberend materiaal gebruiken dat je gemakkelijk dagelijks kan vervangen.

Hoe dieper de bodembedekking, hoe beter, want de hamster houdt van graven. Voorzie een minimale strooisellaag van 15 cm voor dwerghamsters en 20 cm voor goudhamsters.

Als nestmateriaal is hooi en keuken- of toiletpapier geschikt. Gebruik liever geen fijner materiaal zoals watten of kussenvulling, want als de hamster het inslikt kan dat een darmblokkade veroorzaken. De zogenaamde “hamsterwatten” die je in winkel kan kopen zijn dus niet geschikt!

Inrichting van de kooi

In een hamsterverblijf moeten de volgende zaken aanwezig zijn:

 • schuilplekken in de vorm van tunnels van hout of kartonloopwiel
 • minstens twee donkere schuilhuisjes met nestmateriaal zoals gescheurd papier
 • een complexe inrichting met tunnels en touwen
 • een knaagbestendige, ondiepe voederschaal, bijvoorbeeld van geglazuurd aardewerk
 • een drinkfles met een stalen drinktip
 • een zandbad met chinchillazand voor de vachtverzorging
 • eventueel een veilig loopwiel

Een kooi met meerdere verdiepingen geeft je hamster de mogelijkheid om te klimmen en te onderzoeken. Maak slim gebruik van de beschikbare ruimte en maak het interieur interessant door tunnels, looprekken, speelgoed en nestplaatsen te voorzien. Deze kan je zelf maken, maar het hamsterspeelgoed en ander toebehoren is ook te koop in de dierenwinkel. Een gesloten loopwiel zonder spijlen is een veilige optie voor de hamster, en zorgt voor lichaamsbeweging. Voor de goudhamster heb je een loopwiel met een doorsnede van minimaal 27 cm nodig.

Dag- en nachtritme en de seizoenen

Hamsters zijn ’s nachts actief en slapen overdag. Plaats de kooi dus niet in je slaapkamer: de hamster kan je wakker houden! Zorg ervoor dat de hamster donkere en lichte periodes heeft, ze hebben nood aan een normaal dag- en nachtlichtritme.

In het wild gaan hamsters in winterrust om de koudste periodes te overbruggen. Hou je de hamster in een koude kamer, dan kan dit ook in huis gebeuren. De hamster kan dan zo diep slapen dat hij wel dood lijkt.

Verrijking

Verrijking helpt tegen afwijkend gedrag en verveling. Door nieuwe prikkels te geven, stimuleer je het dier en doorbreek je zijn dagelijkse routine.

knaagmateriaalHamsters zijn erg onderzoekend.  Zorg daarom voor voldoende ruimte en geschikte objecten om mee te spelen zoals kartonnen toiletrollen of dozen. Touwen kunnen door het dier uitgerafeld worden en gebruikt worden als nestmateriaal. In de dierenwinkel is speelgoed voor knaagdieren te koop. Dit is gemaakt van hout of kokos en helpt bij het onderhoud van de tanden. Koop nooit plastic speelgoed, want de dieren knagen het kapot en het is onveilig.

Door het voedsel zoals muesli met granen, zaden en noten te verspreiden over de kooi, hou je de dieren langere tijd bezig en stimuleer je het voedselzoekgedrag.

De meeste hamsters houden van het rollen in zand. Zeer fijn zand in een ondiepe en lage schaal geven, bijvoorbeeld chinchillazand, kan heel verrijkend zijn voor je dier.

Verdiep je verder in de kenmerken van de natuurlijke omgeving van het dier om nog meer tegemoet te komen aan zijn behoeften en interesses. Het is een goed teken als het dier onderzoekend en nieuwsgierig is. Kijk dagelijks naar het dier om zijn gedrag en behoeftes te leren kennen. Een passief dier dat weinig gebruik maken van de ruimte, is mogelijk ziek of geeft aan dat de omgeving niet goed voldoet, te koud is of tot verveling leidt.

Naar boven

Voeding

In het wild zijn hamsters alleseters. hamstervoerGeef als basisvoeding een compleet pelletvoer voor hamsters, daarin zitten alle voedingsstoffen die de hamster nodig heeft. Geef ook steeds hooi van een goede kwaliteit. Je kan dit aanvullen met muesli met noten en zaden, droge kattenbrokken, levende krekels en gewassen en versneden groenten en fruit. Ook verse kruiden, grassen en bladeren kunnen een waardevolle toevoeging aan het dieet zijn. Geschikt zijn o.a. paardenbloemen en luzerne. Om maag- en darmproblemen te vermijden, moet je veranderingen in het dieet heel langzaam doorvoeren.

Voeder alleen planten waarvan je zeker bent dat er geen pesticiden of meststoffen op gebruikt zijn. Pluk geen planten die groeien naast een drukke weg, want deze kunnen vervuild zijn door uitlaatgassen. Voeder geen druiven of rabarber, want die kunnen giftig zijn voor de hamster. Wilgen- en fruitboomtakken zijn goed knaagmateriaal en helpen bij het gezond slijten van de tanden.

Denk eraan dat hamsters ook echt ‘hamsteren’: ze verzamelen voer in hun wangzakken en leggen hiermee een (winter)voorraad aan in hun schuilhuisje.

Naar boven

Verzorging

Dagelijks

 • Controleer hoeveel er gegeten en gedronken is en of de hamster zich normaal gedraagt.
 • Verwijder bederfbare voederresten zoals verse kruiden, groenten, fruit en insecten.
 • Ververs het water.
 • Reinig de mestplaats en vervang vochtige bodembedekking waar nodig.
 • Geef vers hooi.
 • Voeder het dier, bij voorkeur bij het vallen van de avond.
 • Controleer of de inrichting van de kooi nog veilig en in orde is

Minstens eenmaal per week

 • Reinig de waterfles en de voerbak.
 • Kijk de voedselverzamelplekken goed na: verstopt voedsel kan gaan schimmelen.
 • Vervang versleten speelgoed en knaagmateriaal.
 • Voorzie nieuwe voorwerpen, speelgoed, puzzels, nestmateriaal enz., zodat de dieren iets nieuws kunnen ontdekken.
 • Vervang het zand

Elke twee weken

 • Verwijder het bodemmateriaal, reinig de kooi en accessoires met water en zeep en vul met een nieuwe laag bodembedekker. Leg na het kuisen steeds een klein deel van het gebruikte bodemmateriaal en nestmateriaal uit het schuilhuisje terug zodat de hamster zijn geur herkent.
 • Controleer de nagels, pootkussens en tanden wanneer mogelijk.

Naar boven

 

Gezondheid

Met een goede huisvesting, verzorging en gevarieerde voeding kunnen hamsters tot 4 jaar oud worden, maar gemiddeld worden ze tussen de 2 en 2,5 jaar oud.

Controleer je hamster dagelijks op kwetsuren of ziekte. Als een hamster ziek wordt kan je dit merken aan het gedrag. Zieke dieren zijn minder actief, futloos en eten minder. Een zieke hamster zit bijna altijd in elkaar gedoken. De ogen staan dof en liggen diep. Te vochtige mest of diarree, neus- en oogvloei, aanhoudend niezen of kuchen, moeilijk lopen en balans houden zijn duidelijke tekenen dat er iets mis is met je hamster.

Controleer regelmatig de tanden. De tanden van de hamster groeien voortdurend door en moeten mechanisch afgesleten worden door het knauwen aan hard materiaal zoals stro, hamsterpellets en twijgen.

Als je denkt dat je hamster ziek is, moet je meteen contact opnemen met een dierenarts. Hamsters laten liever niet zien dat ze ziek zijn. Wanneer je merkt dat de hamster ziek is, is de situatie dus al ernstig.

De meest voorkomende problemen bij hamsters zijn:

 • Vlooien

Symptomen: jeuk, kale plekken, veel krabben.
De hamster kan besmet worden met vlooien door honden of katten. Hou er dus rekening mee ook de hamster te behandelen als andere huisdieren last hebben van vlooien. Let op met overdosering en vraag raad aan je dierenarts!

 • Tandproblemen

Symptomen: minder eten, vermageren, voer laten vallen uit de bek, te lange tanden.

De tanden blijven doorgroeien. Als de tanden verkeerd groeien door een foute stand en niet afslijten, dan kan dit voor problemen zorgen. Een dierenarts kan dan de tanden inkorten. De tanden kunnen ook afbreken door overmatig bijten aan het traliewerk of door fout te bijten met te lange tanden. Je moet dan zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan.

 • Verkoudheid

Symptomen: niezen, hoesten, neusuitvloei, reutelende ademhaling.

Hamsters kunnen slecht tegen een hoge luchtvochtigheid of tocht. Ze worden dan gemakkelijk verkouden. Ga te rade bij de dierenarts.

 • Diarree en ‘natte staart’

Te veel vochtige voeding zoals verse planten, fruit en groenten kan diarree veroorzaken. Andere oorzaken zijn verkeerde antibiotica, een wormenbesmetting of bacteriële infectie. Jonge dieren zijn gevoelig voor een bacterie die de ‘natte staart’-ziekte veroorzaakt. Ze hebben dan waterdunne ontlasting, waardoor de staart en anus nat zijn. Dit kan fataal zijn. Ga te rade bij de dierenarts.

 • Hartproblemen

Symptomen: kortademig, blauwe huidtint, onregelmatige hartslag.

Dit komt meer voor bij oudere vrouwelijke hamsters. Ga te rade bij de dierenarts.

 • Oogontsteking

Symptomen: oogvloei, dikke ogen, korstige etter.

Door een te stoffige bodembedekker of als gevolg van bijtwonden kunnen oogontstekingen ontstaan. Verwijder de korsten met lauwwarm water en een doek en contacteer de dierenarts.

Naar boven