Asiel? Ah ja! Banner met een hondje, kat, konijnen, cavia en varken.

Wie eraan denkt om een kat, konijn, hond, knaagdier, reptiel of hangbuikzwijn in huis te halen, neemt best contact op met een asiel. Je vindt er misschien het huisdier van je leven en je krijgt er hoe dan ook deskundig advies en tips.

Meestal komen dieren in een asiel terecht door veranderende omstandigheden in het leven van zijn of haar baasje. Tijdsgebrek, een verhuis, een overlijden,… En ja, soms ook omdat men vooraf te weinig heeft nagedacht over wat dat nu betekent, een dier in huis. Neem daarom eerst contact met een dierenasiel. Hier vind je niet alleen geweldige dieren, je krijgt er ook info en advies, zowel voor, tijdens als na de adoptie. Zo krijgt Baba de cavia of Martha het hangbuikzwijn niet alleen een nieuwe thuis, je zorgt er ook voor dat het leuk samenleven wordt en blijft.

Alle erkende asielen vind je hier

www.vlaanderen.be/erkende-dierenasielen

Gratis advies

De verzorgers die je in het asiel tegen het lijf loopt, zijn echte dierenkenners. Ze kunnen je adviseren over de impact die een huisdier op je dagelijks leven heeft. Iedere dag een fikse wandeling, verzorging, af en toe naar de dierenarts, de stal uitmesten,… Er komt heel wat bij kijken. Op deze manier weet je vooraf waar je aan begint. Eenmaal de knoop doorgehakt, kunnen ze je ook alles vertellen over hoe je je nieuwe huisgenoot het best verzorgt, welke noden het heeft, enz.

Gezond en wel

Asieldieren worden zeer goed opgevolgd en geobserveerd, zowel hun gezondheid als hun gedrag. Zo weet de asielmedewerker of het dier graag alleen is of liever met soortgenoten de dag doorbrengt, of het graag in een gezin met kinderen vertoeft of liever alleen met zijn baasje speelt. Het asiel kijkt ook of jij -als potentiële eigenaar- past bij het dier dat je op het oog hebt. Daarnaast worden asieldieren medisch opgevolgd. Zo worden ze gevaccineerd, ontwormd, ontvlooid, enz. Op die manier ben je verzekerd van een fit en gezond dier dat het best bij je past.

Meer dan honden en katten

Asielen vangen -naast honden en katten- ook kleine huisdieren op. Vogels, konijnen, knaagdieren en reptielen bijvoorbeeld, ook deze vind je in een asiel. En ook hier weten de medewerkers je heel wat te vertellen. Zo zullen ze ervoor zorgen dat je het ideale koppel konijnen adopteert. Een konijn zit nu eenmaal niet graag alleen, maar dat betekent niet dat het zomaar met om het even wie kan ‘samenhokken’. Wie het liever wat groter heeft en op zoek is naar een varken, pony of ezel, kan bij een asiel terecht dat weidedieren onderdak geeft. Ook hier kan je weer rekenen op veel kennis en advies.

Denk je er dus aan om een dier in huis te halen, vergeet dan zeker het asiel niet.