Koraalteenboomkikker

paspoort koraalteenboomkikker
Ben je geschikt als eigenaar?

Koraalteenboomkikkers zijn amfibieën die je in een terrarium houdt. Kennis van de behoeften van het dier en enige technische kennis van terraria zijn belangrijk. Het dier is sterk en kent weinig gezondheidsproblemen, en is daarom een geschikt dier voor een beginnend amfibie-houder. Wegens de gevoelige huid moet het dier zo weinig mogelijk worden gehanteerd, het is vooral een kijkdier dat bovendien vooral ’s nachts actief is. Het luide gekwaak en andere geluiden kunnen ook veel overlast veroorzaken. Bedenk waarom je een koraalteenboomkikker als huisdier wil en of het dier aan die verwachtingen kan voldoen? 

De volgende vragen helpen je over de aankoop van een koraalteenboomkikker na te denken: 
foto koraalteenboomkikker•    Deze diersoort kan 16 jaar oud worden, kan je er gedurende deze ganse periode voor zorgen?
•    Begrijp je dat het geen knuffeldier is en beter niet wordt aangeraakt?
•    Kan iedereen van het gezin tegen het harde geluid van de kikkers, en zullen de buren er geen last van hebben?
•    Heb je de ruimte voor een terrarium?
•    Begrijp je dat je dagelijks schoonmaakwerk hebt en wekelijks het terrarium volledig moet reinigen en voorzien van nieuwe bodembedekking?
•    Begrijp je dat je 3 maal per week een volwassen dier moet voeren met levende insecten?
•    Is er een dierenwinkel in de buurt waar je de voedseldieren kan kopen, of ben je bereid deze zelf te kweken?
•    Is er iemand die de koraalteenboomkikker kan verzorgen als je op vakantie gaat?
•    Heb je ongeveer 47 euro per maand (voor vier dieren) over voor de voeding en verzorging?

Naar boven 

Waar haal je een koraalteenboomkikker?

Een koraalteenboomkikker koop je bij een kweker, een dierenwinkel of een gespecialiseerd opvangcentrum. Ga bij meerdere kwekers kijken voor je een koraalteenboomkikker koopt. Zo kan je direct zien wat er allemaal komt kijken bij het houden van de dieren. Kies een verkoper bij wie de dieren er gezond uitzien, de terraria proper zijn, alle dieren proper water en voldoende ruimte hebben. Als je bij een handelszaak koopt, dan is de consumentenwetgeving van toepassing en heb je een wettelijke garantie op de gezondheid van de dieren.

Wees kritisch en durf vragen te stellen. Als koper ben je verantwoordelijk voor een goede keuze. Koop geen zwakke of zieke dieren, want zo hou je foutieve handel in stand. Let goed op of de dieren geen verwondingen of vervormingen hebben. Als je verwaarloosde dieren opmerkt, dan kan je dit melden bij de Dienst Dierenwelzijn op het Meldpunt verwaarloosde of mishandelde dieren.

Voordat je de koraalteenboomkikker mee naar huis neemt, moet het terrarium in orde zijn, zodat het warm is en klaar voor de komst van het dier. Het terrarium moet zeker een maand voor de aanschaf van de koraalteenboomkikkers worden opgestart. Op deze manier zullen de planten gedijen in het terrarium en zal de omgeving stabiel zijn. Na aankoop moet het dier een aantal weken wennen aan de nieuwe situatie. Geef het dier die rust, dit is een stresserende periode. 

Naar boven

Hoeveel kost een koraalteenboomkikker?

foto koraalteenboomkikkerDe aankoopprijs van een koraalteenboomkikker bedraagt 30 tot 75 euro per stuk, afhankelijk van de leeftijd en kleur. Speciale varianten zijn duurder.

De aankoop van een terrarium en de meeste toebehoren is een eenmalige investering. Richtprijzen kan je hier vinden.

Maandelijks kost een groep van vier dieren ongeveer 47 euro voor het voer, voedingssupplementen, bodembedekking, elektriciteit en water. Als het dier ziek wordt of je wil kweken, kunnen de kosten hoog oplopen. 
 

 

Wat kost een groep van vier koraalteenboomkikkers jaarlijks? 
Jaarlijkse kosten

Bedrag

Bodembedekking 100 euro
Levende insecten en vitamine- en mineralenpoeder 350 euro
Full spectrum lamp 60 euro
Elecktriciteit en water 50 euro
Totaal 560 euro 

Naar boven

Wat heeft een koraalteenboomkikker nodig?

Een of twee volwassen koraalteenboomkikkers hebben een tropisch regenwoudterrarium nodig van minimaal 90 x 45 x 75 cm (lengte x breedte x hoogte). Pas de grootte van het terrarium aan als je meer dan twee dieren (een groep) houdt. Hoe groter het terrarium, hoe beter je voldoet aan de behoeftes van je koraalteenboomkikkers. Voor deze diersoort is de hoogte belangrijk: het is een diersoort die in de bomen leeft, zorg daarom voor voldoende hoogte en vegetatie in het terrarium. Deze kikkers kunnen op loodrechte glaswanden kruipen en goed springen. Een goed sluitende overkapping is nodig om ontsnappen te voorkomen.

Voorzie voldoende ventilatie, maar voorkom tocht. Door een rooster kan er al voldoende ventilatie zijn, maar voor een groot terrarium is mogelijk extra mechanische ventilatie nodig. De ruiten mogen in de voormiddag vochtig zijn, maar moeten in de loop van de dag opdrogen. 

Plaats het terrarium op een stevige ondergrond en op een rustige plaats. Trillingen kunnen voor stress zorgen. Voorzie een achterwand in het terrarium, dan voelt het dier zich beschut en veilig.

In of bij het terrarium moeten aanwezig zijn:
•    een full spectrum lamp- en/of bijverwarming met een warmtelamp hoog in het terrarium
•    een koele plek met grote takken en planten
•    veel schuilmogelijkheden
•    veel klimmogelijkheden in de vorm van grote planten
•    een hygrometer, om te verzekeren dat de luchtvochtigheid overdag minstens 50 à 60% bedraagt en ’s nachts minstens 80 tot 95%
•    een plantenspuit en/of watervernevelaar
•    een klein, ondiep waterbad

Gezelschap

Koraalteenboomkikkers zijn gemakkelijk alleen, maar ook met een aantal samen te houden. Een koppel of groep van maximum vier tot zes dieren is mogelijk, mits je ze voorziet van een groot terrarium met veel verstopmogelijkheden in de vegetatie. Meerdere mannelijke dieren kunnen onderling zeer agressief worden en moeten minimaal 50 cm uit elkaar kunnen zitten. 

Bodembedekking en inrichting 

foto koraalteenboomkikkerAls bodembedekking is een dunne laag orchideeënaarde, stukken boomschors of niet-bemeste, biologische potgrond geschikt. De kikkers houden van een vochtige omgeving en vochtig mos om de bodem te bedekken is daarom aanbevolen. Vermijd scherpe substraten zoals grind, schelpenstukken of stenen. Omdat de kikkers weleens de bodembedekking oppikken als ze een prooi vangen, zijn ook fijne bodembedekkers zoals zand niet geschikt. Hou de bodem proper, want de bodembedekking kan door de hoge luchtvochtigheid gaan schimmelen. Verwijder te nat en vuil bodemmateriaal - vooral rond het waterbad - om de paar dagen. 

In de vrije natuur leven koraalteenboomkikkers in de boomtoppen, dus zorg met grote planten in het terrarium voor voldoende klim- en schuilmogelijkheden. De Ficus benjamina wordt veel gebruikt, maar andere planten kunnen natuurlijk ook. Gebruik planten die niet giftig zijn en veel bladeren hebben. Zet het terrarium ook niet té vol. Maak met een aantal takken in de vegetatie schuilplaatsen. Zorg bijkomend voor een kleine open plek met weinig vegetatie bij de warmte- of uv-lamp.

Temperatuur        

s Nachts moet de temperatuur boven 22 à 27 °C blijven en overdag mag die oplopen tot 25 °C in de koude delen van het terrarium en tot 30 °C op andere plaatsen. Door middel van een tijdklok kan je de temperatuur ’s nachts aanpassen. Een thermometer in het terrarium is noodzakelijk zodat je de minimum- en maximumtemperatuur goed kan opvolgen. Om oververhitting te voorkomen plaats je een terrarium nooit volledig in direct zonlicht.

   

Water en luchtvochtigheid  

foto koraalteenboomkikkerDe koraalteenboomkikker leeft in een overwegend vochtig tropisch klimaat, een hoge luchtvochtigheid van minimaal 50 tot 60% moet overdag worden aangehouden, ’s nachts mag deze oplopen tot 80 à 95%.  Met een hygrometer kan je de luchtvochtigheid controleren. Bevochtig het terrarium dagelijks meerdere keren met water uit een plantenspuit of installeer een watervernevelaar. Een ondiep waterbad bevordert de luchtvochtigheid in het terrarium. Een goede verhouding tussen de luchtvochtigheid en ventilatie is soms een uitdaging. Als vuistregel geldt dat de ruiten in de voormiddag mogen vochtig zijn, maar in de loop van de dag moeten opdrogen.  

Zet een waterbad in het terrarium zodat de kikkers ook kunnen baden. Zorg dat ze gemakkelijk uit het bad kunnen komen en niet kunnen verdrinken. De kikkers zwemmen immers niet, maar moeten wel nat kunnen zitten als ze dat willen. Doordat ze ook in het bad mesten, moet het bad dagelijks gereinigd worden en hervuld worden met vers chloorvrij water. 
 

Warmtelamp en/of full spectrum lamp 

Een lichtbron met een lage dosis uv-licht is optioneel, maar de planten zullen goed gedijen met enig uv-licht. Het belangrijkste is dat het dier zich niet rechtstreeks kan verbranden aan de licht- of warmtebron. Daarom plaats je de lamp het best in een afzonderlijk compartiment van het terrarium, bijvoorbeeld door een rooster aan te brengen tussen de leefruimte en het lampgedeelte. Voorzie daarnaast zeer veel schuilplekken waar de kikkers beschutting kunnen vinden voor het licht. 

Je kan de juiste temperatuur verkrijgen door een verwarmingsinstallatie onder het terrarium te plaatsen. Deze installatie koppel je dan aan een regelbare thermostaat, met een sensor die net boven de vloer van het terrarium geplaatst is. Koraalteenboomkikkers zoeken namelijk verkoeling in de bodem, maar als die door bodemverwarming te warm is, dan kan dit fataal zijn voor de kikker. Ook reflectorlampen of halogeenlampen kunnen als warmtebron dienen. Halogeenlampen hebben als nadeel dat de warmte die ze genereren zeer plaatselijk is, waardoor temperaturen op bepaalde delen in het terrarium te sterk kunnen oplopen. Plaats dergelijke lampen dus best wat hoger in het terrarium. 

Dagelijks lichtritme en seizoenen

Koraalteenboomkikkers zijn vooral ’s nachts en tijdens de schemeruren actief en hebben elke dag 12 uur licht en 12 uren duisternis nodig. Met timers op alle licht- en warmtebronnen kan je dit automatisch regelen. Je hoeft de seizoenen niet na te bootsen, behalve als je wenst te kweken met de kikkers. Dit is een proces waarvoor je beter vooraf advies vraagt aan kenners van de diersoort of een dierenarts met kennis van amfibieën.

Verrijking

foto koraalteenboomkikkerVerrijking helpt tegen afwijkend gedrag en inactiviteit. Door nieuwe prikkels te geven stimuleer je het dier en doorbreek je zijn dagelijkse routine. Het kan bestaan uit afwisseling in voeding en in klimmogelijkheden. De koraalteenboomkikker jaagt bijvoorbeeld graag op vliegende insecten. Maak slim gebruik van de beschikbare ruimte om het terrarium complexer te maken. Voorzie bijvoorbeeld beklimbare en toegankelijke plekken op verschillende hoogtes. Voeg een tak toe met een andere textuur zoals een druivenstronk. Planten zijn een ideale afwisseling voor de koraalteenboomkikker. 

Goed bruikbare planten voor een terrarium zijn: 
•    planten van het geslacht Philodendron 
•    planten van de bromeliafamilie  
•    planten van het geslacht Ficus
•    orchideeën
•    planten van het geslacht Aglaonema zoals Aglaonema roebelenii 
•    Epipremnum aureum

Verdiep je verder in de kenmerken van zijn natuurlijke omgeving, die bestaat uit tropische bebossing zodat je nog meer tegemoet kan komen aan de behoeften en interesses van je dier. Het is een goed teken als het onderzoekend en nieuwsgierig is. Kijk dagelijks naar het dier om zijn gedrag en behoeftes te leren kennen. Een passief dier dat weinig gebruik maakt van de ruimte is mogelijk ziek of geeft aan dat de omgeving niet goed voldoet of te koud is. Zoeken naar manieren om je dier te verrijken is leuk, zowel voor de mens als het dier!
 

Naar boven

Voeding

foto koraalteenboomkikkerDe voedingsbehoefte van amfibieën varieert naargelang hun levenscyclus. Kikkervisjes eten dagelijks en onbeperkt spirulina (algen)-vlokken. Jonge kikkers zijn omnivoor en eten zowel algenvlokken als fruitvliegen. Een volwassen koraalteenboomkikker eet diverse insecten. Ze vangen de insecten met behulp van hun uitsteekbare tong. Probeer het dier zo gevarieerd mogelijk te voeren met regenwormen, krekels, sprinkhanen, motten en vliegen. Fruitvliegen worden erg gewaardeerd en kunnen dienen als voedselverrijking. Pesticiden in regenwormen kunnen de kikkers zeer ziek maken, verzamel ze dus liever niet zelf. Gekweekte regenwormen zijn in de handel verkrijgbaar bij sommige dierenspeciaalzaken, vaak op bestelling. Wasmotlarven en meelwormen zijn iets vetter voer en geeft je met mate om vervetting te voorkomen. Bekijk de mate van vervetting, energie en groei om de voeding aan te passen, de kikkers zijn gulzige eters en worden snel te dik. 

In de dierenwinkel zijn verschillende maten van insecten te koop, van zeer klein tot groot. Het is belangrijk dat je de juiste maat te kiest in functie van de grootte van je koraalteenboomkikker. Informeer hiervoor in de dierenwinkel. 

Het dieet moet gevarieerd zijn en minstens 6% calcium bevatten. Strooi vooraf extra vitamine- en mineralenpoeder over de insecten. Afhankelijk van het individu voer je een volwassen dier 2 tot 3 keer per week en ’s avonds, idealiter net voor het doven van het licht. Verwijder voerresten en nog levende insecten de dag nadien om te vermijden dat de insecten de kikkers aanvreten.  

Koraalteenboomkikkers drinken niet, ze krijgen vocht binnen via de huid en hun eten. 
 

Wat voer je een koraalteenboomkikker?
Dagelijks voeren Met mate voeren  Niet voeren 
2-3x/week insecten zoals levende krekels, regenwormen, sprinkhanen, motten, vliegen Vette insecten en wormen: meelwormen, wasmotlarven Zeevruchten of vis
 Vitaminepoeder   Groeten 
 Mineralenpoeder    Fruit

Naar boven

Verzorging

Dagelijks
•    Verwijder voederresten en nog levende insecten na enkele uren
•    Reinig het bad en geef vers chloorvrij water
•    Controleer de temperatuur en de luchtvochtigheid
•    Besproei het terrarium ’s ochtends en ’s avonds met water, of zoveel als nodig is om de juiste luchtvochtigheid (overdag en ’s nachts!) aan te houden
•    Hou de bodembedekking op enkele plaatsen in het terrarium vochtig, maar niet nat
•    Vervang te natte bodembedekking en verwijder uitwerpselen, kijk uit voor schimmelvorming
•    Bekijk of de koraalteenboomkikkers er gezond uitzien en zich actief gedragen tijdens de avonduren

Minstens één keer per week
•    Voer de kikkers 2 tot 3 maal per week
•    Reinig het terrarium grondig met heet water. Verplaats het dier vooraf naar een tijdelijk onderkomen. Dit mag kleiner zijn, maar huisvest de dieren dan apart om agressie te voorkomen. Verwijder alle materiaal en schrob het terrarium en de interieurelementen grondig. Laat alles goed drogen en voeg nieuw substraat toe.

Elke vier maanden
•    Ontsmet het terrarium volledig met een speciale, voor amfibieën geschikte, terrariumreiniger die je kan kopen in de dierenspeciaalzaak. Andere producten kunnen ook bruikbaar zijn, zolang er geen restanten zijn. Spoel altijd zeer grondig na!
 

Naar boven

Gezondheid

De gezondheid van de koraalteenboomkikkers kan je in de gaten houden door een mestonderzoek te doen, de voederopname goed in het oog te houden en de dieren te wegen. Als een dier vermagert of van kleur verandert, moet je zeker de oorzaak zoeken en aanpakken. Ga naar een gespecialiseerde dierenarts als het dier ziek is. Verminder het risico op ziektes door een uitstekende huisvesting en voeding. 

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij koraalteenboomkikkers zijn: 

•    Spindly leg syndroom of SLS 

Symptomen: neurologische aandoeningen en skeletafwijkingen.
Dit wordt geassocieerd met vitamine B-tekorten. Contacteer een gespecialiseerde dierenarts.

•    Inwendige parasieten 

Symptomen: slechte conditie, vermageren, lusteloos zijn. 
Via een bloeduitstrijkje kunnen sommige bloedparasieten herkend worden. Voor maagdarm parasieten laat je een mestonderzoek bij een gespecialiseerde dierenarts doen.

•    Uitwendige parasieten bv. schimmels, mijten en visluizen

Symptomen: De huid en slijmlaag zijn aangetast, de dieren hebben jeuk en infecties. 
Zorg voor goede hygiëne en vervang alle bodembedekking en water. Contacteer een gespecialiseerde dierenarts.

•    Afwijkend gedrag en stress

Symptomen: lusteloosheid, verminderde eetlust, verminderd reproductief vermogen.
Stress wordt veroorzaakt door blootstelling aan chemische producten zoals schoonmaakmiddelen, ziektes, het aantal soortgenoten en de omgeving. Probeer zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de behoeftes van de dieren om stress te verminderen.
 

Naar boven