Kersenbuikcichliden

Paspoort kersenbuikcichliden
Ben je geschikt als eigenaar?

Kersenbuikcichliden zijn relatief gemakkelijk te houden en zijn daarom ook geschikt voor een beginnend aquariumhouder. Wel is enige kennis van aquariumtechniek vereist. Het zijn mooie vissen die goed uitkomen in een groot tropisch zoetwateraquarium, met veel schuilplaatsen en zonder andere bodembewonende vissen.

foto kersenbuikcichlidenVoor je kersenbuikcichliden koopt, moet je over een aantal punten nadenken: 
•    Heb je een geschikt aquarium voor de soort die je wil houden? 
•    Zijn eventuele
medebewoners in het aquarium compatibel met deze soort?
•    Kan er iemand de vissen verzorgen als je op
vakantie bent? 
•    Kan je 8 tot 10 jaar voor de vissen zorgen? 
•    Weet je hoe je een aquarium moet
onderhouden?
•    Wil je 20 euro per maand
betalen voor elektriciteit, water en visvoer?

Naar boven 

Waar haal je ze?

Alvorens vissen te gaan kopen moet het aquarium opgestart zijn. De filter heeft tijd nodig om goed te gaan werken. Start je aquarium minstens enkele weken op voordat je vissen gaat kopen.

Kersenbuiken zijn gemakkelijk verkrijgbaar in dierenwinkels en aquariumspeciaalzaken. Koop alleen vissen als je zeker weet hoe je ze moet verzorgen en dat ze in je aquarium passen. 

Wees kritisch en durf vragen te stellen. Als koper ben je verantwoordelijk voor een goede keuze. Koop geen zwakke of zieke dieren, want zo hou je foutieve handel in stand. Let goed op of de dieren geen verwondingen of vervormingen hebben. Als je verwaarloosde dieren opmerkt, dan kan je dit melden bij de Dienst Dierenwelzijn Meldpunt verwaarloosde en mishandelde dieren.

Als je vissen gaat kopen, vraag dan na of de vissen nakweek- of wildvangdieren zijn. Van wildvangvissen is het vaak moeilijk om te achterhalen of de wilde populatie gezond is en of het uitvangen en transporteren duurzaam is verlopen. Voor wildvangsoorten zijn er hogere eisen op het vlak van de waterkwaliteit en natuurlijke inrichting van het aquarium, en bovendien kunnen ze zeer gestresseerd zijn. Voor een beginnend aquariumhouder zijn nakweekdieren de beste optie.

Lees alles over de aankoop, het transport en de introductie van nieuwe vissen in het aquarium.

Naar boven

Hoeveel kosten ze?

foto kersenbuikcichlidenKersenbuikcichliden koop je vanaf 3,5 euro tot 15 euro per vis, afhankelijk van de beschikbaarheid.

De maandelijkse kosten bedragen ongeveer 20 euro, inclusief het voer, de hogere water- en elektriciteitsrekening. Als je gaat kweken met de vissen, dan kan dit bedrag oplopen.

De aankoop van het aquarium en het toebehoren is een eenmalige investering. 
 

 

Richtprijzen voor de aankoop van een zoetwateraquarium met toebehoren
Lengte van het aquarium Kostprijs
40 cm vanaf 50 euro
60 cm vanaf 65 euro
80 cm vanaf 120 euro
100 cm vanaf 220 euro
120 cm vanaf 290 euro
150 cm vanaf 500 euro

Meer informatie over de kostprijs van een zoetwateraquarium.   

Naar boven

Wat hebben ze nodig?

Kersenbuikcichliden hou je in een tropisch zoetwateraquarium. Voorzie voor een koppel met een lichaamsgrootte van 10 cm een aquarium van minimaal 100 x 40 x 30 cm (lengte x breedte x hoogte). Als je meerdere koppels wil houden, moet je een veel groter aquarium voorzien omdat elk koppel een territorium maakt en dit vurig verdedigt. 

foto kersenbuikcichlidenGezelschap

 

Kersenbuikcichliden hou je bij voorkeur als koppel. Soorten die zich ophouden in dezelfde waterlagen kunnen voortdurend nagejaagd worden, plaats daarom geen corydorassen of modderkruipers samen met kersenbuikcichliden. Vissoorten uit de bovenste waterlagen kan je wel samenhouden met kersenbuiken.

 

Water

Kersenbuikcichliden kunnen vrij goed tegen variaties in de waterwaarden. Leidingwater met een zachte tot een gemiddelde waterhardheid (2-9 dGH) en zure tot neutrale pH (5,8 tot 7,0) is geschikt.

Controleer het leidingwater en corrigeer eventueel de waterwaarden door een waterverbeteraar toe te voegen, die je kan kopen in de aquariumspeciaalzaak. Schommelingen in de waterwaarden bezorgen de vissen veel stress. Vermijd dat zoveel mogelijk. Voeg daarom de waterverbeteraar eerst in een emmer bij het water waarmee je gaat verversen, en laat dit een dag staan. De chemische reactie gebeurt in de emmer. Daarna voeg je tijdens de waterverversing gelijkmatig het water met de verbeterde samenstelling toe. 
 

Bodembedekking

foto kersenbuikcichlidenAls bodembedekking is donkergekleurd grind of grof zand geschikt. Kies voor grind met een diameter van 1 tot 8 mm. Let er op dat het grind geen scherpe kantjes heeft, zodat de vissen er zich niet aan kwetsen. Donkergekleurd grind laat de kleur van de vissen mooi uitkomen. Spoel grind voor het gebruik grondig uit tot het spoelwater helder is. Zorg dat het grind achteraan het aquarium hoger ligt, zodat vuil naar voren komt en gemakkelijk af te hevelen is. Dit zorgt ook voor voldoende bodemdiepte voor de plantenwortels achteraan het aquarium.

Temperatuur

Kersenbuikcichliden zijn tropische vissen en hebben een watertemperatuur nodig tussen 24 en 26 °C. Om de temperatuur stabiel te houden, gebruik je een thermostaat. Kies een verwarmingselement dat qua vermogen past bij het watervolume in het aquarium. Met een thermometer kan je de temperatuur nauwkeurig controleren. Zet de verwarming uit tijdens werkzaamheden in het aquarium om te vermijden dat ze kapotgaat of verbrandt. 

Filter

Kersenbuikcichliden hebben een voorkeur voor zuurstofrijk water en lichte stroming. De uitstroom van een biologische en mechanische filter zorgt meestal voor voldoende stroming. 

Een regelmatig onderhoud en goed werkende filter houden de waterkwaliteit optimaal. De grootte van de filter hangt af van het aantal vissen in je aquarium. Vraag hiervoor advies in de aquariumspeciaalzaak of aan ervaren aquaristen. Ook met een filter moet je geregeld een deel van het water verversen. Onzichtbare afvalstoffen stapelen zich namelijk geleidelijk op in het water. Door wekelijks 1/5de van de aquariuminhoud te vervangen, kan je plotselinge schommelingen in de waterkwaliteit vermijden. Vervang de filterwatten wanneer ze vuil zijn of dicht slibben.
 

Belichting en inrichting

foto kersenbuikcichlidenDe vissen houden niet van fel licht, gebruik daarom gedempte verlichting en zet het aquarium niet in direct zonlicht. Zorg in het aquarium bijkomend voor plekken met schaduw door beplanting. Planten zorgen bovendien voor verrijking en een natuurlijk uitzicht van het aquarium.

Kersenbuikcichliden hebben voor de inrichting behoefte aan beschutting en schuilplaatsen. Door meerdere obstakels in de bak te plaatsen zoals hout, stenen, planten en bloempotten, creëer je natuurlijke barrières voor territoriumafbakening. Zorg dat de stenen niet kunnen omvallen als de vissen de rotsen ondergraven. Plaats stenen op de bodem op een manier zodat ze niet kunnen vallen of dat het glas kan breken. Lijm ze eventueel vast of aan elkaar met een niet-giftige-aquariumkit. Lege kokosnoten of bloempotjes en holletjes tussen de stenen zijn goede schuilplaatsen voor de vissen.  

Meer informatie over de inrichting van een zoetwateraquarium.
 

Naar boven

Voeding

Kersenbuikcichliden zijn omnivoren. In natuurlijke omstandigheden eten ze zowel plantaardig materiaal, zoals algen, als dierlijk voedsel zoals kleine in het water levende diertjes. Voeder ze dagelijks en gevarieerd met kant-en-klaar droogvoer en algentabletten en regelmatig met levend voer zoals watervlooien, muggenlarven en tubifex of diepvriesvoer. Let wel op: droogvoer verliest na opening en na verloop van tijd zijn vitamines. Gebruik daarom liever een klein potje dat vlug leeg is en let op de houdbaarheidsdatum. 

Afwisseling is heel belangrijk voor een goede gezondheid. Wissel daarom geregeld af tussen de verschillende soorten voer. Voer het liefst drie of meer keren per dag een kleine hoeveelheid, zoveel als de vissen in enkele minuten kunnen opeten. Voer niet meer, want de resten voer vervuilen het water sterk en te veel voer doet de vissen vervetten. Sterke, dikke vissen mogen gerust eens een voermoment of een dag overslaan, mits ze in goede conditie verkeren. 

Naar boven

Verzorging

Dagelijks
•    Controleer de temperatuur en filterwerking
•    Voer de vissen enkele keren per dag een kleine portie
•    Bekijk of ze hun normale gedrag vertonen

Minstens één keer per week
•    Controleer de waterwaarden
•    Hevel ongeveer 1/5de van het water af, samen met plantenresten en vuil. Voeg nadien nieuw water toe dat dezelfde temperatuur heeft als het aquariumwater
•    Vervang de vuile filterwatten 

Maandelijks of indien nodig
•    Als de filter vuil is, spoel je het filtermateriaal uit. Doe dit tijdens een waterverversing met oud aquariumwater van dezelfde temperatuur. Zo blijven de goede bacteriën in het filtermateriaal aanwezig

(Half)jaarlijks
•    Na 6 tot 12 maanden moet je de lampen vervangen. Ze geven dan minder licht of ze gaan stuk
 

Naar boven

 

Gezondheid

Vissen die ziek zijn hangen vaak stil, knijpen de vinnen dicht, happen naar lucht en/of bewegen abnormaal. De vinnen van gezonde vissen moeten mooi openstaan en egaal ogen.

Als de vissen zich abnormaal gedragen, controleer dan altijd eerst de waterkwaliteit, de filtering en de temperatuur van het aquarium. Als de vissen naar lucht happen of hoog in het aquarium bij het wateroppervlak hangen, dan is er zeker iets mis. 

De meest voorkomende problemen zijn: 

•    Nitraatvergiftiging

Symptomen: diepe kleuren en snelle of zware kieuwbewegingen.
Ververs direct 1/3de van het water met water met dezelfde temperatuur. Doe dat nog eens enkele uren later. Controleer onmiddellijk de filterwerking en kijk of er geen rottend afval in het aquarium ligt.

•    Foutieve pH-waarde

Symptomen: De vissen schieten door de bak of zijn compleet apathisch.
Ververs onmiddellijk 1/3de van het water met water met dezelfde temperatuur. Herhaal dit na enkele uren. Zoek de oorzaak van de pH-verandering.

Niet alleen afwijkende waterwaarden, maar ook tal van kiemen en parasieten kunnen ziektes veroorzaken. Raadpleeg een gespecialiseerde dierenarts voor vissen. Let op als je medicatie geeft: verwijder altijd eerst de actieve kool uit de filter, want anders haalt die de medicatie uit het water. Na een medicijnenkuur ververs je een deel van het water en filter je over actieve kool om de laatste restjes medicatie te verwijderen. Hou er rekening mee dat sommige medicijnen dodelijk zijn voor garnalen of kreeften. 

De meest voorkomende ziektes en aandoeningen zijn:

•    Witte stip

Symptomen: de vis heeft letterlijk witte stippen op de schubben en vinnen. Vaak zijn ze lusteloos en eten weinig.
Vaak zijn slechte leefomstandigheden de oorzaak van een uitbraak. Verbeter de waterkwaliteit en behandel met geschikte medicatie volgens het advies van je dierenarts.

•    Buikwaterzucht

Symptomen: dikke buik, schubben staan open (zoals een dennenappel), uitpuilende ogen.
Vaak is dit een symptoom van een andere infectie die de nieren aantast. Behandel met geschikte medicijnen volgens advies van je dierenarts of dood de vis als de ziekte al te ver gevorderd is.

•    Vinrot

Symptomen: de randen van de vinnen vervallen, ze hebben vaak witte randen. De vinnen worden steeds korter. Controleer of er geen andere vissen aan de vinnen bijten. 
Vaak is dit een gevolg van een te lage watertemperatuur. Verhoog de temperatuur en behandel met geschikte medicijnen volgens het advies van je dierenarts.

•    Vistuberculose, Vis-TBC, VisMycobacterium of VisMB

Symptomen: wonden die niet genezen, een opgeblazen vis, afstaande schubben, builen over het hele lichaam, regelmatige sterfte van een vis terwijl de omstandigheden goed zijn.
Laat de diagnose stellen door een dierenarts. Vistuberculose kan niet afdoend behandeld worden. Het beste is de vis op een snelle manier uit zijn lijden te verlossen. Vis-TBC kan een chronisch probleem vormen eens je het in je aquarium hebt. Het is bijna niet weg te krijgen zonder het aquarium volledig leeg te halen en opnieuw te beginnen. Vaak is de beste oplossing om de omstandigheden optimaal te houden, zodat de overblijvende vissen voldoende weerstand kunnen bieden. Ze kunnen dan nog lange tijd gezond blijven.

•    Gasvorming

Symptomen: de vis zwemt moeilijk en drijft steeds boven.
Als de vissen gulzig eten, kunnen ze te veel lucht opnemen, wat gasophoping in de darmen geeft. Na een aantal uur is de lucht verdwenen en kunnen ze weer gewoon zwemmen. Geef het voer net onder het wateroppervlak, zodat de kans kleiner is dat de vissen lucht happen.

Naar boven