Meervallen

paspoort meervallen
Ben je geschikt als eigenaar?

Meervallen zijn bijzondere tropische vissen. Ze komen het mooiste uit in een groot aquarium dat is aangepast aan hun behoeftes. De vissen zijn relatief gemakkelijk te houden en daarom ook geschikt voor een beginnend aquariumhouder. Wel moet je enige kennis van aquariumtechniek hebben.

foto meervallenVoor je meervallen koopt, moet je over een aantal punten nadenken: 
•    Heb je een geschikt aquarium voor de soort die je wil houden? 
•    Sommige meervallen zijn scholenvissen, zijn je aquarium en de filtercapaciteit groot genoeg om er vijf of meer van dezelfde soort te houden?
•    Heb je voldoende kennis van aquariumtechniek om de juiste waterwaarden te verkrijgen? 
•    Zijn eventuele
medebewoners in het aquarium compatibel met deze soort?
•    Kan er iemand de vissen verzorgen als je op
vakantie bent? 
•    Kan je, afhankelijk van de soort, 3 tot 25 jaar voor de vissen zorgen? 
•    Weet je hoe je een aquarium moet
onderhouden?
•    Wil je 20 euro per maand betalen voor elektriciteit, water en visvoer?

Naar boven 

Waar haal je ze?

Alvorens vissen te gaan kopen moet het aquarium opgestart zijn. De filter heeft tijd nodig om goed te gaan werken. Start je aquarium minstens enkele weken op voordat je vissen gaat kopen.

De meeste soorten zijn gemakkelijk verkrijgbaar in dierenwinkels en aquariumspeciaalzaken. Wil je speciale soorten vissen om mee te kweken, koop dan vissen aan via een aquariumclub of een vereniging van liefhebbers. Koop alleen vissen die er gezond uitzien, met gladde vinnen, een heldere glans en blinkende ogen. Koop enkel vissen als je zeker weet hoe je ze moet verzorgen en dat ze in je aquarium passen. Als je bij een handelszaak koopt, dan is de consumentenwetgeving van toepassing en heb je een wettelijke garantie op de gezondheid van de dieren.

Vraag na waar de vissen vandaan komen en wat de wetenschappelijke naam (of het L-nummer) van de vissoort is. Kies beter geen wildvangdieren en vraag na of de dieren in gevangenschap gekweekt zijn. Geïmporteerde (wildvang)dieren hebben veel stress en mogelijk ziektes en gekweekte dieren zijn ook beter aangepast aan het houden in een aquarium. Bovendien gaat de voorkeur uit naar dieren die in gevangenschap gekweekt zijn, zodat de wilde populaties zo min mogelijk aangetast worden. 

Wees kritisch en durf vragen te stellen. Als koper ben je verantwoordelijk voor een goede keuze. Koop geen zwakke of zieke dieren, want zo hou je foutieve handel in stand. Let goed op of de dieren geen verwondingen of vervormingen hebben. Als je verwaarloosde dieren opmerkt, dan kan je dit melden bij de Dienst Dierenwelzijn op het Meldpunt verwaarloosde en mishandelde dieren.

Lees alles over de aankoop, het transport en de introductie van nieuwe vissen in het aquarium.

Naar boven

Hoeveel kosten ze?

foto meervallenMeervallen koop je vanaf 2,50 tot meer dan 30 euro per vis, afhankelijk van de soort en beschikbaarheid. Zeldzame L-nummers kunnen zelfs meer dan 100 euro kosten. Koop altijd vijf of meer exemplaren van een meervallensoort die van nature in scholen leeft, zoals de Corydoras-soorten.  

De maandelijkse kosten bedragen ongeveer 20 euro, inclusief het voer, en de hogere water- en elektriciteitsrekening. Als je gaat kweken met de vissen, dan kan dit bedrag oplopen.

De aankoop van het aquarium en het toebehoren is een eenmalige investering. 
 

Richtprijzen voor de aankoop van een zoetwateraquarium met toebehoren
Lengte van het aquarium Kostprijs
40 cm vanaf 50 euro
60 cm vanaf 65 euro
80 cm vanaf 120 euro
100 cm vanaf 220 euro
120 cm vanaf 290 euro
150 cm vanaf 500 euro

 

Naar boven

Wat hebben ze nodig?

Meervallen hou je in een ruim opgezet tropisch zoetwateraquarium. Afhankelijk van de volwassen grootte van de vis en het aantal dieren moet je de aquariumgrootte aanpassen. Een vuistregel is dat de lengte van het aquarium minimaal tien keer de lengte van de grootste volwassen vis in het aquarium moet zijn. Voor de kleinste soorten is een aquarium van minimaal 40 x 40 x 40 cm (lengte x breedte x hoogte) aangeraden. Voor een soort die 25 cm lang wordt, moet een aquarium met een lengte van minimaal 250 cm voorzien worden. Een Ancistrus die 15 cm kan worden, heeft een aquarium met een lengte van minimaal 150 cm nodig. Bij grotere aquaria gaat men sowieso boeiender gedrag kunnen zien.

Gezelschap

foto meervallenCorydoras-soorten zijn typische scholenvissen die je altijd in groep moet houden. Om het effect van een school vissen te krijgen, heb je een groot aquarium nodig. Enkel dan zullen ze inderdaad als school rondzwemmen. Bij de andere soorten wisselt de behoefte om alleen of in groep gehouden te worden. In grote en speciaal voor meervallen opgezette aquaria kan je vaak probleemloos meerdere dieren van eenzelfde soort houden en een koppel kan zelfs gaan kweken in het aquarium. 

Zet beter geen kleine vissen met grote meervallen samen, omdat sommige soorten kleine vissen aanzien als voedsel. Ook zet je beter geen andere hol- of bodembewonende vissen bij meervallen om een strijd over de ruimte en schuilplaatsen in de onderste waterlaag en op de bodem te vermijden. Meer informatie over het kiezen van vissen.

Water

Meervallen kunnen vrij goed tegen variaties in de waterwaarden. Contacteer vooraf je handelaar of een ervaren aquarist voor de specifieke waterwaarden (hardheid, pH-waarde) die de soort die je wil houden nodig heeft, of zoek deze op. Soorten uit het Amazonegebied houden vaak van iets zachter en zuurder water. Het water kan zuur gemaakt worden door het te filteren over turf of enkele beukenbladeren, of door gedroogde elzenpropjes en kienhout in het aquarium te leggen. Je kan in de aquariumwinkel ook waterverbeterende producten kopen die geleidelijk de waterwaarden optimaliseren. Om zacht water te verkrijgen zijn er de volgende mogelijkheden: vang regenwater op en filter het voor gebruik, koop een osmose-apparaat om zelf osmosewater (gedemineraliseerd water) te maken, of koop het osmosewater. Gebruik osmosewater nooit puur, maar meng het steeds met kraanwater om de gewenste waterwaarden te bekomen. Afrikaanse soorten stellen weinig eisen aan de waterkwaliteit of hebben een voorkeur voor harder water. 

Een regelmatig onderhoud en een goed werkende filter houden de waterkwaliteit optimaal. Schommelingen in de waterwaarden bezorgen de vissen veel stress. Vermijd dat zoveel mogelijk. Voeg daarom de waterverbeteraar eerst in een emmer bij het water waarmee je gaat verversen, en laat dit een dag staan. De chemische reactie gebeurt in de emmer. Daarna voeg je tijdens de waterverversing gelijkmatig het water met de verbeterde samenstelling toe. 

Bodembedekking

Voor grondelende soorten zoals Corydoras is een zachte bodembedekking noodzakelijk. Als bodembedekking voor deze soorten is fijn zand een goede keuze. Spoel het zand grondig tot het spoelwater helder is voor je het gebruikt. Zorg ook voor open ruimte om als voederplek te gebruiken. Tijdens het voeren hapt deze vissensoort namelijk zand op om dit via de kieuwen te filteren. 

foto meervallenAndere soorten kunnen ook op grovere bodembedekking leven. Voor deze soorten is donkergekleurd grind of grof zand geschikt. Kies voor grind met een diameter van 1 tot 8 mm. Let erop dat het grind geen scherpe kantjes heeft, zodat de vissen er zich niet aan kwetsen. Donkergekleurd grind laat de kleur van de vissen mooi uitkomen. Spoel het grind voor het gebruik grondig uit tot het spoelwater helder is. Zorg dat het grind achteraan in het aquarium hoger ligt, zodat vuil naar voren komt en gemakkelijk af te hevelen is. Dit zorgt ook voor voldoende bodemdiepte voor de plantenwortels achteraan in het aquarium.

foto meervallenMeervallen hebben veel behoefte aan beschutting. Voor de inrichting van het aquarium zijn grote stukken kienhout of openingen tussen stenen noodzakelijk. Ook halve kokosnoten, bloempotjes en bamboe tunnels bieden schuilplekken. Beplanting wordt meestal op prijs gesteld. De planten zorgen bovendien voor verrijking en een natuurlijk uitzicht van het aquarium. Sommige soorten harnasmeervallen eten graag planten en moeten kunnen schrapen aan hout. Informeer je vooraf over wat een soort nodig heeft. 

Temperatuur

Meervallen die in aquaria worden gehouden zijn tropische vissen en hebben een warme watertemperatuur nodig tussen 21 en 29 °C. Zoek vooraf de ideale watertemperatuur van je meervalsoort op of vraag dit na bij de handelaar of ervaren aquariaan. Gebruik een verwarmingselement om de temperatuur stabiel te houden. Kies een thermostaat die qua vermogen past bij het watervolume in het aquarium. Met een thermometer kan je de temperatuur nauwkeurig controleren. Zet de verwarming uit tijdens werkzaamheden in het aquarium, want anders gaat die kapot of verbrandt ze.

Filter

Een regelmatig onderhoud en goed werkende filter houden de waterkwaliteit optimaal. De grootte van de filter hangt af van het aantal vissen in je aquarium. Ook eten sommige meervallen zo veel dat een krachtige filter noodzakelijk is om het water proper te houden. Vraag hiervoor advies in de aquariumspeciaalzaak of aan ervaren aquaristen. 

Ook met een filter moet je geregeld een deel van het water verversen. Onzichtbare afvalstoffen stapelen zich namelijk geleidelijk op in het water. Door wekelijks 1/5de van de aquariuminhoud te vervangen, kan je plotselinge schommelingen in de waterkwaliteit vermijden. Vervang de filterwatten wanneer ze vuil zijn of dicht slibben.

Afhankelijk van de soort hebben meervallen graag water met een lichte tot matige stroming aan de filter. Er zijn echter ook soorten die van krachtig stromend water houden. 

Belichting en inrichting

Meervallen stellen geen hoge eisen aan de verlichting, de meeste soorten verkiezen gedempt licht omdat ze van nature in de schemering actief zijn. Zorg in het aquarium zeker ook voor enkele plekken met schaduw. Planten zoals Anubias en Cryptocoryne groeien goed bij minder fel licht en zijn dus geschikt voor dit soort aquaria. 

Naar boven

Voeding

De meeste meervallen zijn alleseters. Algemeen hebben ze behoefte aan regelmatig levend voer, zoals watervlooien, zwarte muggenlarven en artemia. Rode muggenlarven en tubifex zijn niet geschikt wegens mogelijke vervuiling. Daarnaast zijn ook diepvriesvoer en naar de bodem zinkend droogvoer voor meervallen geschikt. Let wel op: droogvoer verliest na opening en na verloop van tijd zijn vitamines.  Gebruik daarom liever een klein potje dat vlug leeg is, en let op de houdbaarheidsdatum. 

foto meervallenAlgenetende en houtetende (harnas)meervallen hebben een schraapbek. Voor deze soorten koop je speciale tabletten waar de vissen aan kunnen schrapen. Ook hebben harnasmeervallen zeker hout nodig om zich met de bek op vast te zuigen en om af te schrapen, dit is belangrijk voor hun vertering. Een stukje komkommer als extra af en toe wordt ook erg gewaardeerd.

Voor Corydoras-soorten zijn speciale fijne tabletten te koop, die uit elkaar vallen op de bodem en waardoor de vissen de voederdeeltjes uit het zand kunnen filteren. 

Afwisseling is heel belangrijk voor een goede gezondheid. Wissel daarom geregeld af tussen de verschillende soorten voer. Voer zoveel als de vissen in enkele minuten kunnen opeten. Voer niet meer, want de resten voer vervuilen het water sterk en te veel voer doet de vissen vervetten. Sterke, dikke vissen mogen gerust eens een voermoment of een dag overslaan, mits ze in goede conditie verkeren. Voer het liefste tijdens de schemering of wanneer de aquariumverlichting uitgaat. De dieren zijn immers vaak nachtactief en gaan dan pas op zoek naar eten. 
 

Naar boven

Verzorging

Dagelijks
•    Controleer de temperatuur en filterwerking
•    Voer de vissen elke dag een kleine portie
•    Bekijk of ze hun normale gedrag vertonen

Minstens één keer per week
•    Controleer de waterwaarden
•    Hevel ongeveer 1/5de van het water af, samen met plantenresten en vuil. Voeg nadien nieuw water toe dat dezelfde temperatuur heeft als het aquariumwater
•    Vervang de vuile filterwatten 

Maandelijks of indien nodig
•    Als de filter vuil is, spoel je het filtermateriaal uit. Doe dit tijdens een waterverversing met oud aquariumwater van dezelfde temperatuur. Zo blijven de goede bacteriën in het filtermateriaal aanwezig

(Half)jaarlijks
•    Na 6 tot 12 maanden moet je de lampen vervangen. Ze geven dan minder licht of ze gaan stuk

Naar boven

 

Gezondheid

Vissen die ziek zijn, hangen vaak stil, knijpen de vinnen dicht, happen naar lucht en/of bewegen abnormaal. De vinnen van gezonde vissen moeten mooi openstaan en egaal ogen. Veel soorten meervallen zijn zeer gevoelig voor vuil water en wisselende waterwaarden, hou de waterkwaliteit dus optimaal.

Als de vissen zich abnormaal gedragen, controleer dan altijd eerst de waterkwaliteit, de filtering en de temperatuur van het aquarium. Als de vissen naar lucht happen of hoog in het aquarium bij het wateroppervlak hangen, dan is er zeker iets mis. De meest voorkomende problemen zijn: 

•    Nitraatvergiftiging

Symptomen: diepe kleuren en snelle of zware kieuwbewegingen.
Ververs direct 1/3de van het water met water met dezelfde temperatuur. Doe dat nog eens enkele uren later. Controleer onmiddellijk de filterwerking en kijk of er geen rottend afval in het aquarium ligt.

•    Foutieve pH-waarde

Symptomen: De vissen schieten door de bak of zijn compleet apathisch.
Ververs onmiddellijk 1/3de van het water met water met dezelfde temperatuur. Herhaal dit na enkele uren. Zoek de oorzaak van de pH-verandering.


Niet alleen afwijkende waterwaarden, maar ook tal van kiemen en parasieten kunnen ziektes veroorzaken. Raadpleeg een gespecialiseerde dierenarts voor vissen. Als de vissen uitzichtloos ziek zijn en lijden, dan kies je beter voor euthanasie. Let op als je medicatie geeft: verwijder altijd eerst de actieve kool uit de filter want anders haalt die de medicatie uit het water. Na een medicijnenkuur ververs je een deel van het water en filter je over actieve kool om de laatste restjes medicatie te verwijderen. Hou er rekening mee dat sommige medicijnen dodelijk zijn voor garnalen of kreeften. 

De meest voorkomende ziektes en aandoeningen zijn:

•    Witte stip

Symptomen: de vis heeft letterlijk witte stippen op de schubben en vinnen. Vaak zijn ze lusteloos en eten weinig.
Vaak zijn slechte leefomstandigheden de oorzaak van een uitbraak. Verbeter de waterkwaliteit en behandel met geschikte medicatie volgens het advies van je dierenarts.

•    Buikwaterzucht

Symptomen: dikke buik, schubben staan open (zoals een dennenappel), uitpuilende ogen.
Vaak is dit een symptoom van een andere infectie die de nieren aantast. Behandel met geschikte medicijnen volgens advies van je dierenarts of dood de vis als de ziekte al te ver gevorderd is.

•    Vinrot

Symptomen: de randen van de vinnen vervallen, ze hebben vaak witte randen. De vinnen worden steeds korter. Controleer of er geen andere vissen aan de vinnen bijten. 
Vaak is dit een gevolg van een te lage watertemperatuur. Verhoog de temperatuur en behandel met geschikte medicijnen volgens het advies van je dierenarts.

•    Vistuberculose, Vis-TBC, VisMycobacterium of VisMB

Symptomen: wonden die niet genezen, een opgeblazen vis, afstaande schubben, builen over het hele lichaam, regelmatige sterfte van een vis terwijl de omstandigheden goed zijn.
Laat de diagnose stellen door een dierenarts. Vistuberculose kan niet afdoend behandeld worden. Het beste is de vis op een snelle manier uit zijn lijden te verlossen. Vis-TBC kan een chronisch probleem vormen eens je het in je aquarium hebt. Het is bijna niet weg te krijgen zonder het aquarium volledig leeg te halen en opnieuw te beginnen. Vaak is de beste oplossing om de omstandigheden optimaal te houden, zodat de overblijvende vissen voldoende weerstand kunnen bieden. Ze kunnen dan nog lange tijd gezond blijven.

Naar boven