Contacteer ons
Departement Omgeving
De volgende vragen helpen je over de aankoop van pauwen na te denken:
Koop pauwen steeds aan bij een betrouwbare fokker die veel achtergrondinformatie kan geven. Pluimveeverenigingen kunnen je bijstaan in je zoektocht naar een fokker. Pauwen koop je het best aan in het najaar, want dan is het aanbod het grootst.
Als je pauwen koopt bij een professionele handelaar, dan zijn deze normaal gezien ingeënt tegen veel voorkomende ziekten. Ook hobbyfokkers enten hun pauwen vaak in, vraag dit na. Wees kritisch en durf vragen te stellen. Als koper ben je verantwoordelijk voor een goede keuze. Koop geen zwakke of zieke dieren, zo hou je foutieve handel in stand. Let goed op of de dieren geen verwondingen of vervormingen hebben. Als je verwaarloosde dieren opmerkt kan je dit melden bij de Dienst Dierenwelzijn Meldpunt verwaarloosde en mishandelde dieren.
Richt het verblijf in voordat je de pauwen koopt. Laat pauwen nooit meteen los, maar laat ze eerst een week wennen in een volledig overspannen deel van het verblijf. Wil je de pauwen laten loslopen in de tuin, laat dan eerst één voor één de hennen los met een week tussentijd. Laat pas als laatste de haan los, 3 weken na de laatste hen. Zo zullen de pauwen niet uitzwerven. Geef in het begin hetzelfde voer als de vorige eigenaar en wen ze geleidelijk aan nieuw voer om problemen te voorkomen.
De prijs van een pauw is afhankelijk van de soort, de leeftijd en het aanbod. Een jonge blauwe pauw van zo’n 3 jaar oud kost 30 tot 80 euro.
Meestal wordt een hok zelf gebouwd, aangezien er weinig grote hokken in de handel verkrijgbaar zijn. Een automatische voerbak en drinkemmer heb je al voor zo’n 35 euro. Reken op ongeveer 2 euro per pauw per maand voor het voer en strooisel.
Pauwen hebben een grote volière of vrije buitenloop met volgende toebehoren nodig:
een nachthok van minstens 9 m² groot met houtsnippers, houtkrullen of stro op de bodem
fijn zand voor zandbaden
meerdere platte zitstokken van 5 à 10 cm breed op minimum 1 m hoogte
verschillende groenblijvende struiken
een bak met grit en maagkiezel
een waterbak
een voederbak
Hoewel ze uit tropische streken komen, kunnen pauwen toch goed tegen ons klimaat. Je kan ze in een grote volière houden van minstens 36 m² oppervlakte en 3,5 m hoog met een groot nachthok, maar pauwen kan je ook prima laten loslopen in de tuin. Ze slapen dan meestal in een boom of struik.
Pauwen zijn sociale dieren. Alleen een pauwenhaan houden, is geen goed idee. Hij zal wegtrekken op zoek naar een partner. Een groep van een haan en minimaal twee hennen is aangeraden. Als er genoeg ruimte is, kan je ook meerdere hanen en hennen houden. Hou pauwen liever niet samen met kalkoenen, want deze diersoorten kunnen agressief op elkaar reageren.
Pauwen zijn een groot deel van de dag bezig met het vergaren van voedsel. Geef hen genoeg ruimte en diversiteit in beplanting. Een omgekeerde graszode of een berg bladeren wordt helemaal doorzocht op zoek naar wormen en insecten. Je kan ook onkruid tot een bundel samenbinden en ophangen, zodat de dieren zich moeten strekken om er aan te kunnen pikken. Gedroogde meelwormen kan je mengen met houtkrullen of stro, zodat de dieren op zoek moeten gaan naar de lekkere hapjes.
Pauwen zijn alleseters. Hun natuurlijke dieet bevat vrij veel dierlijke eiwitten. Ze eten granen, zaden, peulvruchten, bessen, vruchten, onkruid, insecten, slakken, wormen, muizen en zelfs kuikens. Geef pauwen als basisvoeding zo’n 50 tot 100 g sierhoendervoer of speciaal pauwenvoer per dag en vul dit aan met onkruid, groenten- en fruitresten, etensresten, enz. Ze zullen hun dieet zelf verder aanvullen terwijl ze in de tuin rondscharrelen.
Voer de pauwen op een vaste plaats, bijvoorbeeld in een hok of schuur. Zo kan je ze gemakkelijker pakken als dat nodig is en blijven ze tam.
Pauwen hebben maagkiezel nodig om hun voer goed te kunnen verteren. De steentjes helpen in de maag het voedsel te vermalen. Ook schelpengrit is aangeraden om in de behoefte aan calcium te voorzien. In de handel kan je vaak een mengeling van maagkiezel en schelpengrit kopen.
Dagelijks
Minstens één maal per week
Een aantal keer per jaar
Pauwen worden gemiddeld 25 jaar oud. Gezonde pauwen zijn levendig, hebben heldere ogen, een geluidloze ademhaling en een mooi aansluitend verenkleed. Een pauw die minder actief is dan normaal, de pluimen opzet of ineengedoken zit, voelt zich niet goed. Neem bij ziekte contact op met een gespecialiseerde dierenarts.
De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij pauwen zijn:
Symptomen: bloedarmoede, algemene zwakte.
Rode vogelmijten zijn kleine ronde mijten die zich schuilhouden in spleten en kieren van het hok. ’s Nachts komen ze tevoorschijn en zuigen ze bloed bij de dieren. Controleer het hok geregeld en behandel het indien nodig met geschikte insecticiden.
Symptomen: bij lichte besmettingen geen, in zware gevallen jeuk, kaalheid, slechte vederkwaliteit.
Vederluizen zijn bruine insecten van ongeveer 1 tot 3 mm groot die op de huid en veren rondkruipen. Ze verzamelen vooral rond de kop, onder de vleugels en rond de cloaca.
Symptomen: vermagering, algehele slechte conditie, waterige of gele mest.
Pauwen zijn gevoelig voor worminfecties. Hou preventief het hok en de ren goed schoon. De dierenarts heeft speciale ontwormingsmiddelen voor vogels.
Symptomen: aantasting van de darmen en lever zorgt voor felgele diarree, soms wordt de kop donkerder van kleur.
De ziekte wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet, Histomonas meleagridis. Hou pauwen liever niet samen met kippen. Deze kunnen drager zijn van de parasiet zonder zelf ziek te worden, maar ze kunnen wel de pauwen besmetten. Bij de dierenarts zijn medicijnen te verkrijgen in geval van een uitbraak.
Symptomen: moeilijke ademhaling, hoesten, niezen, (bloederige) diarree, neurologische afwijkingen.
De dieren kunnen besmet worden door wilde vogels. Virusdeeltjes kunnen tot wel 15 km via de wind vervoerd worden. Er is een vaccin beschikbaar. Veel liefhebbers van pluimvee en hoenders laten hun dieren preventief vaccineren.
Symptomen: moeilijke en hoorbare ademhaling, afwijkende houding.
Aarzel niet om de dierenarts in te schakelen, veel dieren kunnen dan nog gered worden. Er is ook een vaccin beschikbaar.