Picasso doktersvis (Paracanthurus hepatus)

De Picasso doktersvis is beter bekend als de blauwe vis Dory in Finding Nemo en het vervolg Finding Dory. Hij behoort tot de familie van de Doktersvissen.Paletten-Doktorfisch Münster

Het lichaam is helderblauw met een zwarte lusvormige tekening op de rug en zwarte zomen op de rug- en staartvinnen. Aan de basis van de gele staart zit een scherpe, gele stekel. De doktersvis dankt zijn naam aan deze vlijmscherpe stekel die de vorm heeft van een scalpel.

Leefomgeving

De vis is een tropische zoutwatervis, en komt in het wild voor in de koraalriffen in de Indische en de Stille Oceaan, Fiji, Indonesië, de Malediven, Japan, de Salomons eilanden, Australië, de Great Barrier Reef, waar ze in groep leven op dieptes van 2-40 meter.

Ze voeden zich met algen.

Huisvesting

Doktersvissen worden in zout water gehouden en ze hebben veel zwemruimte nodig. Voor een volwassen doktersvis moet het aquarium minstens 2 meter groot zijn. Doktersvissen kan je met veel soorten vissen combineren. Met andere doktersvissen  moet je echter opletten.

 Je kan slechts enkele exemplaren samen zetten. Hou er rekening mee dat de vis tot 30 cm groot kan worden.

Ze hebben een schuilplaats nodig om ‘s nachts te slapen .

Aankoop

De Picasso doktersvis wordt (nog)niet gekweekt . Dit wil zeggen dat elk exemplaar dat hier verkocht wordt in het wild is gevangen.  Daarom wordt het aankopen van deze vissen afgeraden. Bovendien worden ze in gevangenschap niet zo oud als in het wild.

Een gezonde vis herken je aan de mooie kleur en zijn activiteit. Als de buik en de rug ingevallen zijn, is de vis te mager.

Prijs

Een Picasso doktersvis kost tussen 50 en 80 euro. De  prijzen van een aquarium en het onderhoud liggen echter veel hoger. Als je nog geen ervaring hebt met zoutwateraquarium hebt, laat je dan zeer goed begeleiden.

Verzorging en onderhoud

In het wild kunnen de dieren tot 20 jaar worden. In gevangenschap kunnen ze ook zo oud worden als je ze goed verzorgt.

Hou de kwaliteit van het water nauwlettend in de gaten.

Doktersvissen zijn vooral groeneters, dus daarom voeder je best spirulina ( groenvoer voor vissen). Je kan ook spinazie of broccoli geven. Als ze onvoldoende plantaardig voedsel eten, kunnen ze een darmverstopping krijgen en sterven. Als er nog andere vissen in de aquarium zitten, dan kan je een mix van zowel plantaardig als dierlijk voedsel geven.

Een goed onderhoud van een aquarium is essentieel. Sommige onderhoudsbeurten moeten maandelijks, wekelijks of zelfs dagelijks gebeuren.

Ziekten

Het is belangrijk om de dieren dagelijks goed te observeren. Het makkelijkst gaat dit bij het voederen. Komen de vissen eten? Happen ze niet naar lucht? Zijn er veranderingen te zien in de schubben?

Een veel voorkomende ziekte is witte stip. Deze ziekte is te herkennen aan de witte stippen op het lichaam van de vis en wordt veroorzaakt door een parasiet.

Twijfel je aan de gezondheid van de vissen, vraag dan advies aan je dierenarts.

Naar boven