Steuren

paspoort steur
Ben je geschikt als steuren-eigenaar?

Steuren zijn speciale vissen die populair zijn bij vijverbezitters. Toch zijn het niet de meest geschikte vijvervissen en vergen ze veel aandacht en verzorging om te kunnen overleven in de vijver. Denk dus goed na voor je een steur koopt! Voordat je de vissen koopt, zijn er een aantal punten om over na te denken:

foto steur•    Steuren kunnen gemakkelijk 100 jaar oud worden en zullen je dus overleven. Heb je kinderen, kleinkinderen of andere geïnteresseerden die de zorg voor het dier kunnen overnemen?
•    Kan je de steuren dagelijks voederen?
•    Heb je plaats voor een vijver die groot en diep genoeg is?
•    Weet je hoe een vijver en de filterwerking onderhouden moet worden?
•    Kan er iemand de vissen dagelijks verzorgen als je op vakantie bent?
•    Wil je 15 euro per maand betalen voor elektriciteit, water en visvoer?

Naar boven 

Waar haal je een steur?

De vijver moet opgestart zijn voor je de vissen koopt. De filter heeft tijd nodig om goed te werken. Start je vijver minstens enkele weken tot maanden op voordat je vissen gaat kopen. 

Steuren kan je kopen in vijverspeciaalzaken en bij gespecialiseerde kwekers. Koop enkel vissen die er gezond uitzien, met gave vinnen, een heldere glans en blinkende ogen. Koop enkel vissen als je zeker weet hoe je ze moet verzorgen en of ze in je vijver passen. Koop liever geen steur die kleiner is dan 40 cm. Hoe jonger een steur is, hoe moeilijker de verzorging en hoe groter de kans dat het mis gaat. Vraag na waar de vissen vandaan komen en wat hun wetenschappelijk soortnaam is. Kies voor dieren die in gevangenschap gekweekt zijn. Geïmporteerde (wildvang)dieren hebben veel stress en mogelijk ziektes, en gekweekte dieren zijn ook beter aangepast aan het houden in een vijver. Bovendien gaat de voorkeur uit naar dieren die in gevangenschap gekweekt zijn zodat de wilde populaties zo weinig mogelijk aangetast worden. 

Wees kritisch en durf vragen te stellen. Als koper ben je verantwoordelijk voor een goede keuze. Koop geen zwakke of zieke dieren, want zo hou je foutieve handel in stand. Let goed op of de dieren geen verwondingen of vervormingen hebben. Als je verwaarloosde dieren opmerkt, dan kan je dit melden bij de Dienst Meldpunt verwaarloosde en mishandelde dieren.

Naar boven

Hoeveel kost een steur?

foto steurSteuren koop je vanaf 35 tot 400 euro en meer per vis, afhankelijk van de soort en de grootte. Kies liever voor een grotere en duurdere vis dan een klein (en dus jong) exemplaar dat goedkoper is. Hoe kleiner de steuren zijn, hoe minder overlevingskans ze hebben. De maandelijkse kosten bedragen ongeveer 15 euro, inclusief voer en de hogere water- en elektriciteitsrekening. 

De aanleg van een vijver en de aankoop van het toebehoren zijn een eenmalige investering. Een vijver laten aanleggen is duurder, zelf bouwen kan wellicht goedkoper. Reken op minstens 6.000 euro voor een grote vijver. De kosten omvatten onder andere: de afgraving, de beschermdoek en folie, filterkelder, aanleg riool, randafwerking en aankleding. De benodigdheden kosten al snel rond 600 euro voor een kleine vijver.
 

Naar boven

Wat heeft een steur nodig?

Steuren hebben een grote vijver nodig met een diepte van minimaal 1 meter, maar idealiter minstens 2 meter. Ze hebben nood aan koel water, dus diepere vijvers genieten de voorkeur omdat ze in de zomermaanden minder opwarmen. Aangezien ze in de vijver toch een lengte van 1 à 2 meter kunnen bereiken, moet een vijver met een lengte van ten minste 10 meter worden voorzien. Zorg er zeker voor dat een deel van de vijverbodem vlak is, zodat de steur hier gemakkelijk zijn voer kan opnemen. 

Steuren kunnen niet achteruit zwemmen en raken gemakkelijk verstrikt in waterplanten of ze komen klem te zitten. Zorg voor een veilige inrichting van de vijver om te voorkomen dat de vis stikt door verstrikking. Om te voorkomen dat de steuren uit het water op de oever springen, voorzie je 10 cm boven het wateroppervlak een uitstekende rand en laat je het waterniveau niet tot bovenaan de vijverrand komen.
 

Gezelschap

Steuren kunnen heel goed samengehouden worden met andere vreedzame vissen. Ze doen het vaak goed in vijvers samen met koivissen. 

Water en beplanting

foto steurSteuren hebben zuiver, stromend, koel en zeer zuurstofrijk water nodig. Het is belangrijk om te weten wat de ideale waterwaarden zijn voor de soort die je wenst te houden. Controleer het water en corrigeer eventueel de waterwaarden. Schommelingen in de waterwaarden bezorgen de vissen veel stress. Vermijd dat zoveel mogelijk. Voeg daarom eventuele waterverbeteraar eerst toe in een emmer en laat die één dag staan. De chemische reactie vindt dan plaats in de emmer. Zorg voor een goed werkende filter met voldoende capaciteit en zet niet te veel vissen in de vijver. Vraag hiervoor advies in de vijverspeciaalzaak. 

Steuren houden wel van wat stroming in het water. De uitstroom van de filter kan hiervoor zorgen, maar ook een waterval of fontein kunnen nuttig zijn. Ze brengen ineens ook extra zuurstof in het water.

Waterplanten hebben als voordeel dat ze de afvalstoffen van de vissen gebruiken om te groeien en zuurstof produceren. Ze zorgen bovendien voor een mooi aanzicht. Een afgezonderde zone met planten wordt aangeraden om de steuren tegen verstrikking te beschermen. Een speciale hoek met beplanting heeft als voordeel dat hij bijdraagt tot de waterzuivering en de productie van zuurstof. Aan de vijver kun je een helofytenfilter maken, bestaande uit een stuk moeras met waterzuiverende planten. 

Bodembedekking

Voor steuren is bodembedekking niet aangeraden. Gebruik nooit stenen, grind of een ander substraat op de bodem van een vijver waar steuren in leven. Ze kunnen die samen met hun voer binnenzuigen, wat levensbedreigend kan zijn. Een kale bodem is het meest geschikt.

Temperatuur

Steuren kunnen niet goed tegen de warmte en temperatuurschommelingen. De ideale temperatuur is tussen 10 en 20 °C, maar ook onder 10 °C blijven ze actief. Ze overleven ook de winter in een diepe vijver. Als de temperatuur boven 20 °C komt, moet je extra beluchten om zuurstoftekort te voorkomen. Je kan ook flessen met ijskoud gekoeld water in de vijver laten drijven. Schommelingen in de temperatuur van meer dan 2 °C bezorgen de vissen veel stress en maken ze ziek. Vermijd dat zoveel mogelijk. Hoe groter de vijver, hoe minder snel de vissen last hebben van temperatuurschommelingen. 

Naar boven

Voeding

Steuren hebben eiwit- en vetrijk voer nodig dat naar de bodem zinkt. Geef speciale steurenkorrel die is aangepast aan de grootte van het dier. Steuren met een lengte tot 40 cm geef je korrels met een diameter van 3 mm, oudere steuren korrels met een diameter van 6 mm. Let wel op: droogvoer verliest na opening en na verloop van tijd zijn vitamines. Gebruik daarom liever kleine verpakkingen die je snel opmaakt en let op de houdbaarheidsdatum.

Steuren hebben in de zomer zeker dagelijks voeder nodig. Ook in de winter moeten ze een aantal keer per week gevoederd worden. Ze eten geen voer dat meer dan een uur in het water ligt. Voer dus liever meerdere malen per dag een kleine hoeveelheid. Voer slechts zoveel als de vissen in enkele minuten opeten. Resten voer vervuilen het water sterk. 
 

Naar boven

Verzorging

Dagelijks
•    Controleer de filterwerking
•    Voer de vissen enkel keren per dag een kleine portie
•    Bekijk of de dieren hun normale gedrag vertonen

Minstens één keer per week
•    Controleer de waterwaarden
•    Onderhoud de filter, vervang de vuile filterwatten

Maandelijks
•    Spoel de filter en reinig de pompinstallatie 

Jaarlijks of indien nodig
•    Haal afgevallen bladeren of grof vuil uit de vijver. Span in de herfst een net over de vijver om te voorkomen dat bladeren in de vijver vallen
•    Deel de planten die te groot zijn geworden of snoei de planten
•    Verwijder in het voorjaar de laag dode planten en slib 

Tijdens de winterperiode
•    De winter is een rustperiode voor de vijver. Breek de ijslaag en hang bossen stro in de gaten om ze open te houden. Langs deze weg kan je ook de steuren voeren
•    Stoor de vissen zo weinig mogelijk en loop of schaats zeker niet op het ijs 
•    Gebruik geen luchtpomp want die haalt de warmere diepe waterlaag omhoog waardoor het water meer afkoelt
•    Als er extra zuurstof nodig is, gebruik dan in de winter een waterstofperoxidekatalysator. Deze geeft geleidelijk zuurstof af
 

Naar boven

 

Gezondheid

Steuren kunnen gemakkelijk 100 tot 120 jaar oud worden. Ze zijn over het algemeen ongevoelig voor veel voorkomende visziekten. Ze hebben ook nauwelijks last van parasieten. Steuren zijn wél erg gevoelig voor vervuiling, gifstoffen en zware metalen in het water. Ze hebben absoluut zuiver water nodig om gezond te blijven.

Zieke vissen hangen vaak stil, knijpen de vinnen dicht, happen naar lucht en/of bewegen abnormaal. De vinnen van gezonde vissen moeten mooi openstaan en egaal ogen. Als de vissen zich abnormaal gedragen, controleer dan altijd eerst de waterwaarden, de filtering en de temperatuur van de vijver. Bij ziektes raadpleeg je best een dierenarts gespecialiseerd in vissen of vraag je raad aan een vijverspecialist. 

De meest voorkomende aandoeningen bij steuren zijn:

•    Irido-virus

Symptomen: ingevallen kaken, mager, zweven in het water.
Dit virus komt voor bij jonge diamantsteuren. Laat de diagnose stellen door een dierenarts. De ziekte kan niet afdoend behandeld worden en ongeveer 85 à 95% van de jonge steuren zal de ziekte niet overleven. Het beste is om de vis op een snelle manier uit zijn lijden te verlossen.

•    Vergiftiging door geneesmiddelen

Steuren zijn zeer gevoelig aan gifstoffen in het water. Als de andere vijvervissen ziek zijn en moeten worden behandeld met geneesmiddelen, vang dan eerst de steuren uit de vijver. Zij kunnen anders sterven door de medicatie.

•    Verhongering

Steuren hebben frequent voedsel nodig. Ze kunnen niet zoals andere vijvervissen enkele dagen vasten. Zeker jongere dieren hebben meerdere malen per dag vers voer nodig.

•    Lucht in de darmen

Symptomen: kromtrekken.
Steuren die aan het wateroppervlak komen eten, kunnen lucht naar binnen happen. De lucht komt dan in de darm terecht. Behandeling door een dierenarts is noodzakelijk, want de dieren kunnen hieraan sterven. Geef daarom ook altijd voer dat naar de bodem zinkt (speciaal voer voor steuren). 
 

Naar boven