Katten en vakantie

Vakantie in zicht, heerlijk! Maar wat met de kat: meenemen, naar een pension doen of verzorging aan huis organiseren, wat is nu het beste?

Vanuit het standpunt van de kat is dat zeker het laatste. Een kat is namelijk zeer gehecht aan haar thuis. Ze heeft een vaste routine, waarbij ze elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip een rondje doet in haar territorium. Daarbij controleert en vernieuwt ze haar eigen ‘berichten’ die ze voor andere katten achterlaat, zoals gesproeide urine en krabsporen. Tegelijkertijd checkt ze welke berichten andere katten hebben achtergelaten. Voor een kat is het dus een nachtmerrie om haar gebied ‘onbewaakt’ te moeten achterlaten: wie weet neemt de kat van de buren haar favoriete plekje wel in terwijl ze in het pension zit.

De kat thuis laten

De kat lekker thuis laten, is op zich dus het beste voor haar welzijn. Natuurlijk moet er dan wel iemand de kattenbakken komen schoonmaken, het water verversen, voer geven en even knuffelen en spelen. Dit kan de buurvrouw of familie zijn, maar er bestaan ook professionele oppassers aan huis. Het voordeel hiervan is dat ze ook ineens de plantjes water kunnen geven en dat hun aanwezigheid inbrekers afschrikt. Vergeet zeker niet om duidelijke instructies en de gegevens van je vaste dierenarts te geven. Laat ook het vaccinatieboekje achter op een afgesproken plaats.

Naar een pension brengen

Als een oppas aan huis geen optie is, dan kan een pension een goed alternatief zijn. Een goed pension zorgt ervoor dat de kat geen last heeft van blaffende honden en biedt de kat heel veel schuilplekjes aan. buitenren cats only kattenpensionZo kan ze zich verstoppen als ze dat wil en heeft ze veel minder stress. Geef de kat ook haar vertrouwde mandje of dekentje met de geur van thuis mee om stress te verminderen.

Uiteraard moeten de verblijven ruim genoeg zijn en ook krab- en klimmogelijkheid bieden. De kattenbak, het water en het voer moeten minstens cats only kattenpensioneen halve meter uit elkaar staan.

Pensions die de katten uit verschillende huishoudens niet bij elkaar laten, hebben de voorkeur. Dit vermindert de kans dat jouw kat een ziekte van een andere kat kan overkrijgen. Bovendien is de nieuwe omgeving al stressvol genoeg, gedwongen contact met andere katten maakt het alleen maar lastiger. Voor de heel sociale katten, die snel vriendjes maken, kan het afscheid van een vakantievriendje dan weer hartverscheurend zijn.

Mee op reis

Als je er toch voor kiest om je kat mee op reis te nemen, bijvoorbeeld naar een vakantiewoning of naar de camping, is het heel belangrijk dat  je zoveel mogelijk spulletjes van thuis meeneemt. De eigen krabpaal en mandje hebben een vertrouwde geur waardoor de kat zich sneller op haar gemak zal voelen. Hou vooral ook de gewoontes van thuis in stand: mag de kat thuis niet buiten, doe dat dan ook niet op vakantie! Zo voorkom je problemen bij thuiskomst.

Informeer je voor het vertrek goed over de wettelijke voorschriften in verband met identificatie en vaccinatie. In het algemeen is identificatie met een chip en vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) verplicht als je buiten de landsgrenzen gaat. Hou er rekening mee dat de kat in een vreemde omgeving is en mogelijk zal weglopen in de hoop haar weg naar huis te vinden. Het is daarom aangewezen om je kat sowieso te chippen, ook al is het niet verplicht. Je moet ook altijd het Europese paspoort van je dier bij hebben. Controleer voor je vertrek zeker nog eens of de chip op het juiste adres en telefoonnummer geregistreerd staat.

Naar boven