Voeding

Kat grijpt naar geel voederbak

Een gezond dier start met gezonde voeding

Een eerste vereiste voor een gezond dier, is gezonde voeding. Maar hoe weet je wat je je dier moet geven? Waar moet je op letten?
De juiste informatie is belangrijk. Bij twijfel raadpleeg je best je dierenarts.

Kies het juiste voer

Net zoals diersoorten enorm van elkaar verschillen, is ook het voeder dat ze nodig hebben zeer uiteenlopend. Reptielen houden van insekten. Weidedieren, zoals paarden en koeien, hebben een groene weide nodig. Vogels eten graag zaadjes en katten zijn echte vleeseters.

Er bestaan verschillende soorten voer.

 • Compleet voer 
  Voor alle meest voorkomende huisdiersoorten zal je 'complete' of 'volledige' voeders vinden. Je hebt ze in verschillende vormen: brokjes, mengsels, natte voeding, … en bevatten alle nodige voedingsstoffen. Ze vormen een volwaardige maaltijd voor je dier.
 • Aanvullend voer 
  Voorbeelden van aanvullend voer zijn snacks of kauwsticks voor je hond. Aanvullend voer is vaak leuk voor je dier en kan een gezond extraatje zijn. Maar bevat te weinig gezonde voedingsstoffen om een volwaardige maaltijd te zijn.
 • Ruwvoer
  Ruwvoer zoals gras, hooi, stro, mais, …bevat veel vezels. Koeien, geiten en schapen maar ook paarden, konijnen en cavia’s hebben absoluut ruwvoer nodig voor een goede werking van hun maagdarmstelsel. Knaagdieren en konijnen hebben het ook nodig omdat anders hun tanden niet afslijten en blijven doorgroeien. Ruwvoer alleen is echter niet voldoende. Het moet aangevuld worden met compleet voer. 
 • Supplementen
  Sommige diersoorten hebben nood aan extra voedingsstoffen. Cavia’s kunnen bijvoorbeeld geen vitamine C aanmaken. Dit moet je toevoegen aan het voeder. Wanneer je huisdier ziek is of extra voedingsstoffen nodig heeft, kan je dierenarts supplementen voorschrijven. 

Kippen staan er om bekend om de keukenrestjes op te eten. Maar dit is niet voldoende. Ze hebben ook een graanmengeling of legkorrel nodig. 

Hoeveel voeder moet ik geven?

Goede voeders vermelden op hun verpakking aanbevolen hoeveelheden. Maar kijk in de eerste plaats naar jouw dier. Wordt het niet te dik of te mager? Denk hierbij ook aan de tussendoortjes die je geeft. Meer en meer honden en katten zijn te zwaar en hebben last van obesitas. Te veel voeding en te weinig beweging zijn de meest voorkomende oorzaken.
Als je verschillende dieren hebt die in groep worden gehouden, dan moet je er op letten dat ze allemaal tegelijk kunnen eten. Anders zullen de zwakkere dieren minder kans krijgen om voldoende te eten. 
Vogels moeten steeds een zadenmengeling ter beschikking hebben. Bij vissen kan te veel voeder dan weer vissterfte veroorzaken door de vervuiling in het water. 

Meer informatie over voeding bij specifieke diersoorten vind je in de huisdierwijzers.

Verrijk het voeder

Dieren in de vrije natuur spenderen heel wat van hun tijd aan het zoeken naar voeder. Je kan dit natuurlijk gedrag stimuleren door het voeder zodanig aan te bieden dat ze moeten graven, scharrelen, zoeken, ... Deze verrijking is belangrijk voor het welzijn van je dier.
Je kan materiaal kopen zoals voerpuzzels maar je kan ook heel wat zelf maken. Op het internet vind je tal van goede voorbeelden, zoek maar eens naar ‘verrijking’ of ‘enrichment’ op YouTube.  

Voeding van je hond en kat

Er zijn tal van voeders voor honden en katten op de markt, gaande van brokjes tot natvoer, van gewone voeding tot speciale voeders, huismerken en dure merken. Hoe moet je kiezen?

Kies ik natvoer of beter droge brokken?

Natvoer en brokjes zijn even gezond. Je kan het ook combineren.

Eet je hond niet genoeg? Dan moet je zeker eens natvoer proberen. Honden vinden het meestal lekkerder. Ook voor dieren die onvoldoende drinken of extra vocht moeten opnemen, is natvoer erg nuttig. 
Geef je droogvoer dan moet je er zeker op letten dat er steeds water aanwezig is. 

Kies ik een goedkoper huismerk of neem ik de dure voeding?

Je moet je dus niet schuldig voelen als je voor een goedkoper merk gaat. Ook diervoeders moeten aan strikte normen voldoen voordat ze op de markt komen. Dure voeding zorgt niet noodzakelijk voor een langer leven. Wel is het zo dat deze voeders vaak grondiger onderzocht werden en kwalitatievere ingrediënten bevatten. Goedkoper voer kan dan weer wat minder goed verteerbaar zijn. 
Let echter niet enkel op de prijs. Sommige producten zijn geconcentreerder waardoor je er minder van moet geven. 
Wil je overschakelen op een ander voer? Doe dat dan geleidelijk aan door oud en nieuw voer met elkaar te mengen en het aandeel nieuw voer stilletjes aan te verhogen.

Kies ik gewone voeder of neem ik een speciaal voeder?

Oud, jong, groot, klein, gecastreerd, sportief, … voor elke kat of hond lijkt wel een specifieke voeding – met een aangepast prijskaartje – te bestaan. Gesteriliseerde en gecastreerde dieren hebben minder energie nodig en dus moet hun voeding worden aangepast. Je mag niet zomaar minder voer geven want dan krijgen ze te weinig andere voedingsstoffen.
Niet elk gespecialiseerd voer is geschikt voor elke hond of kat. Vraag daarom advies aan je dierenarts. 

Overgewicht bij hond en kat

Wist je dat meer dan de helft van onze honden en katten te dik is? Veel baasjes hebben het niet in de gaten of beseffen niet hoe gevaarlijk overgewicht is. Gewrichtsproblemen, hart- en vaatziekten, problemen met ademhalen, diabetes, … net zoals bij mensen zijn de gevolgen voor honden en katten enorm.  

Enkele tips om overgewicht te voorkomen

 • Weeg je hond of kat geregeld.
 • Let op de hoeveelheden voeder die je aan je dier geeft. Honden en katten zijn meestal te dik omdat ze gewoon te veel eten krijgen. Het type voer speelt daarin een minder grote rol. 
 • Beperk extraatjes. Train je vaak? Gebruik dan een deel van het voeder als beloning in plaats van snacks of extra brokjes.   
 • Wees alert na een sterilisatie of castratie. Vraag de dierenarts of een aangepast dieet nodig is. 
 • Bewegen, bewegen, bewegen, … 

Te dik. Wat nu? 
Zet je kat of hond nooit zomaar op dieet. Raadpleeg eerst je dierenarts. Pak niet enkel de voeding aan maar zorg ook voor extra beweging. Ga wandelen of speel met je dier. Je kan je kat of hond trouwens laten werken voor zijn maaltijd door eten te verstoppen. Dat vinden ze bovendien erg leuk. 

Kan ik mijn hond of kat vegetarisch voederen?

In theorie is het mogelijk om een gebalanceerd vegetarisch rantsoen samen te stellen voor katten en honden. Maar in de praktijk lukt dat maar moeilijk. 

Voor katten is het niet aan te raden. Katten kunnen namelijk zelf geen taurine aanmaken en moeten deze stof uit hun voeding halen. Een tekort aan taurine kan leiden tot blindheid of hartproblemen. Het taurine nemen ze op via vlees. In plantaardige producten zitten te weinig stoffen die de kat nodig hebben zoals taurine. Daarnaast bevatten planten andere stoffen die giftig kunnen zijn.

Ook bij honden kan een vegetarisch dieet tekorten geven. Maar dat gebeurt iets minder snel dan bij katten.
Bij jonge katten en honden is een vegetarisch dieet af te raden. Voedingstekorten kunnen namelijk groeiafwijkingen geven. 

Naast het tekort aan voedingsstoffen is het ook mogelijk dat je hond of kat te weinig zal eten. De meeste honden en katten vinden vegetarische voeding namelijk niet erg lekker. Op deze manier hebben ze ook voedingstekorten.

Mag ik restjes geven?

Tafelrestjes geven mag maar enkel als je hond of kat een correcte, gebalanceerde voeding krijgt. Doe het niet te vaak en zeker niet wanneer je zelf aan tafel zit. Zo kweek je slechte gewoontes.
Vermijd vettig voedsel en hou er ook rekening mee dat bepaalde producten, die wij eten, giftig zijn voor hond en kat zoals chocolade, koffie, alcohol, ui-achtigen (ajuin, look, prei, ...).  Geef geen botjes van kip of ander gevogelte. Die breken namelijk snel waardoor je een scherpe punt krijgt.

Krijgt mijn hond / kat de juiste voeding?

Dat kan enkel je kat of hond je vertellen. Hou je dier dus goed in de gaten. Op korte termijn merk je al veel aan de stoelgang. Als de vacht en huid van je kat of hond er goed uit ziet, gebruik je waarschijnlijk een goed rantsoen. 

Bij twijfel raadpleeg je je dierenarts. Enkele signalen om in de gaten te houden zijn:

 • abnormale ontlasting bijv. dunnere ontlasting of obstipatie
 • winderigheid
 • jeuk
 • geregeld overgeven
 • vermagerd of verdikt
 • verminderde eetlust

Gezonde voeding, gezonde dieren. Gezonde dieren, gelukkig baasje. 
Je merkt dat het niet moeilijk, tijdrovend of duur moet zijn om je huisdieren correct te voeren. Met wat basiskennis en goede raad van je dierenarts zit je meteen op het juiste spoor.