Vuurbuikpad

Paspoort vuurbuikpad
Ben je geschikt als eigenaar?

Vuurbuikpadden zijn met hun gekleurde buik heel mooie kijkdieren, maar ze worden best zo min mogelijk aangeraakt. Enige kennis van aquaria is vereist en het is belangrijk de waterkwaliteit en temperatuur optimaal te houden. Bedenk waarom je een vuurbuikpad als huisdier wilt en of het dier aan die verwachtingen kan voldoen.

De volgende vragen helpen je over de aankoop van een vuurbuikpad na te denken: 
foto vuurbuikpad•    Vuurbuikpadden kunnen wel 12 tot 20 jaar oud worden, kan je er gedurende heel deze periode voor zorgen?
•    Begrijp je dat het dier geen knuffeldier is en je er enkel naar kan kijken en verder niks met de padden moet of kunt doen?
•    Heb je de ruimte voor het aquaterrarium?
•    Begrijp je dat je ze dagelijks moet controleren en wekelijks moet reinigen?
•    Is er iemand die de vuurbuikpadden kan verzorgen als je op vakantie gaat?
•    Heb je ongeveer 18 euro per maand per vuurbuikpad over voor de voeding en verzorging?

Naar boven 

Waar haal je een vuurbuikpad?

Een vuurbuikpad koop je bij een kweker, een dierenwinkel of een gespecialiseerd opvangcentrum. Ga bij meerder kwekers kijken voor je een vuurbuikpad koopt. Zo kan je direct zien wat er allemaal komt kijken bij het houden van de dieren. Kies een verkoper bij wie de dieren er gezond uitzien, waar de aquaterraria proper zijn, alle dieren proper water en voldoende ruimte hebben. Als je bij een handelszaak koopt, dan is de consumentenwetgeving van toepassing en heb je een wettelijke garantie op de gezondheid van de dieren.

Wees kritisch en durf vragen te stellen. Als koper ben je verantwoordelijk voor een goede keuze. Koop geen zwakke of zieke dieren, want zo hou je foutieve handel in stand. Let goed op of de dieren geen verwondingen of vervormingen hebben. Als je verwaarloosde dieren opmerkt, dan kan je dit melden bij de Dienst Dierenwelzijn op het Meldpunt verwaarloosde of mishandelde dieren.

Voordat je een vuurbuikpadden mee naar huis neemt, moet het aquaterrarium in orde zijn, zodat het klaar voor de komst van de dieren. Start je aquarium minstens enkele weken op voordat je de padden gaat kopen. 

Naar boven

Hoeveel kost een vuurbuikpad?

foto vuurbuikpadEen vuurbuikpad koop je vanaf 10 tot 20 euro. 

De aankoop van een aquaterrarium en het meeste toebehoren is een eenmalige investering. Richtprijzen vind je hier.

Maandelijks kost een vuurbuikpad je ongeveer 18 euro voor levend voer en voedingssupplementen, bodembedekking, elektriciteit en water. (Full spectrum) lampen moeten tijdig vervangen worden. Als het dier ziek wordt of je wil kweken, kunnen de kosten hoog oplopen. 
 

 

Wat kost een vuurbuikpad jaarlijks?
Jaarlijkse kosten Bedrag

Lamp

20 euro
Voerkosten en mineralen- en vitaminepoeder

80 euro

Elektriciteit en water 60 euro
Bodembedekking, inrichting en planten 50 euro
Totaal 210 euro

Naar boven

Wat heeft een vuurbuikpad nodig?

De afmetingen van een aquaterrarium voor twee tot vier vuurbuikpadden moeten minimaal 60 x 40 x 40 cm (lengte x breedte x hoogte) zijn. Meer dieren hebben vooral meer grondoppervlakte nodig, niet meer hoogte. Minstens even belangrijk is het om voor ieder dier voldoende schuilplaatsen te voorzien. 

Door een roostertje in het verblijf kan er in een aquaterrarium genoeg ventilatie zijn, maar voorkom tocht. Als het een groot terrarium is, kan er soms extra mechanische ventilatie nodig zijn. De ruiten mogen in de voormiddag vochtig zijn, maar moeten in de loop van de dag opdrogen. Een goed sluitende overkapping voorkomt dat de dieren via de vegetatie of de wand ontsnappen.

Plaats het terrarium op een stevige ondergrond en op een rustige plaats. Trillingen kunnen voor stress zorgen. Voorzie een achterwand in het terrarium, dan voelen de dieren zich beschut en veilig.

foto vuurbuikpadIn het aquaterrarium moeten aanwezig zijn:
•    een watergedeelte van maximaal 10 cm diep, met optioneel een filter
•    een landgedeelte of eiland
•    (water)planten
•    per dier minstens twee (schaduwrijke) schuilplaatsen in het water en een zonneplaats op het land 
•    een thermometer 
•    een daglichtlamp en een full-spectrumlamp

 

Gezelschap

In de natuur overwinteren Koreaanse vuurbuikpadden samen in kleine groepjes. Een mannelijk dier met één of meerdere vrouwelijke Koreaanse vuurbuikpadden gaan zeer goed samen. Mannelijke dieren kunnen onderling agressief worden. 

Bodembedekking in inrichting

De inrichting van het verblijf moet uit twee delen bestaan, een deel land en een deel water. Voor de bodembedekking zijn mos, schors, humus, bark en turfblokken ideaal. Het gebruik van potgrond is afgeraden omdat die gaat rotten en het terrarium snel gaat vervuilen, en ook omdat het chemische componenten kan bevatten die toxisch zijn voor de pad. Gebruik ook geen grind, want de dieren pikken het soms op bij het vangen van een prooi en het kan darmverstopping veroorzaken.

Het watergedeelte moet groot en ondiep zijn, met een maximumdiepte van 10 cm. Met enkele waterplanten kan je schuilplekken in het water maken. Vuurbuikpadden kunnen het jaar rond in het water gehouden worden, maar moeten over een landdeel beschikken zodat ze uit het water kunnen klimmen als ze dat willen. Het landdeel kan gemaakt worden van hout, en aanvullend zijn mos, zacht turfmolm, kurk en droge bladeren ook goede opties. Als je een plateau maakt en enkele stukken hout en stenen boven het water laat uitkomen, kunnen de dieren gemakkelijk op het droge klimmen. Zet zware elementen altijd direct op de bodem van het terrarium, nooit op de bodembedekking. Zo voorkom je dat deze gaan kantelen als het dier ze ondergraaft en dat het gewond raakt. Een goed verblijf bevordert de ontwikkeling en de activiteit van de dieren. Hierdoor is er meer variatie in gedrag mogelijk en dat is aangenaam om naar te kijken. 
Zorg ook hier voor voldoende beschutting met bijvoorbeeld bloempotten, planten en rustplaatsen, want de pad houdt van schemering en schaduw. Voorzie daarnaast op het landgedeelte een plek om te zonnen.  

foto vuurbuikpadGebruik zeer veel planten, want hiermee creëer je bijkomend schaduwplekken en sommige waterplanten hebben een positief effect op de waterbalans. Volgende planten zijn ook goed in een terrarium: 
•    planten uit de aronskelkfamilie, zoals de geslachten Philodendron en Aglaonema, bv. Scindapsus of gatenplant;
•    planten van de bromeliafamilie, bv. Spaans mos en de ananasplant;
•    planten van het geslacht Ficus, bv. vijg, rubberboom en treurvijg;
•    orchideeën;
•    eendekroos, levermos…

Temperatuur

De omgevingstemperatuur in de zomer is ideaal 20 tot 24 °C. ’s Nachts mag de temperatuur lichtjes dalen tot minimaal 18 °C en overdag mag deze lichtjes stijgen. In de herfst mag de temperatuur dalen, tot lage temperaturen in de winter van 5 à 10 °C. Met een tijdklok kan je de temperatuur ’s nachts aanpassen. Op de lokale warmteplaats moet de temperatuur oplopen van 24 tot 30 °C. Een thermometer in het aquaterrarium is noodzakelijk zodat je de minimum- en maximumtemperatuur goed kan opvolgen. Een aquaterrarium plaats je best niet volledig in direct zonlicht. De padden zonnen wel erg graag en dus is zonlicht een pluspunt, maar dan moet zeker voldoende ventilatie voorzien worden en mag het niet leiden tot oververhitting.

In natuurlijke omstandigheden houden vuurbuikpadden een winterrust van september/oktober tot en met april. Tijdens deze periode zijn de dieren minder actief en eten ze minder. In de herfst mag daarom de omgevingstemperatuur dalen, tot lage temperaturen van 5 à 10 °C in de winter. Vraag vooraf advies aan kenners van de paddensoort of aan een dierenarts die ervaring heeft met reptielen en amfibieën. 

Voor de vuurbuikpad moet de watertemperatuur ideaal 18 tot 22 °C blijven. Een verwarmingselement in het water is dus niet nodig, de lokale warmtebron boven het landgedeelte zal in de meeste gevallen volstaan. Het is belangrijk dat het water niet te warm wordt, want de padden kunnen niet goed tegen hitte en watertemperaturen van boven 28 °C kunnen dodelijk zijn.
 

Waterkwaliteit en luchtvochtigheid

Het zwemwater moet van goede kwaliteit (afwezigheid van nitriet en ammoniak, met een neutrale pH) zijn, omdat de Koreaanse vuurbuikpad het water opneemt via de huid. Het is daarom zeer belangrijk dat je zeer goede waterwaarden handhaaft. Ze zijn erg gevoelig voor nitriet, nitraat en ammoniak. Een slechte waterkwaliteit, zout of schoonmaakmiddelen bezorgen het dier stress en kan hem ziek maken. Meer informatie over een goede waterkwaliteit. Door middel van waterwissels en waterkwaliteit verbeterende producten kunnen zware metalen en chloor uit het water verwijderd worden. Schommelingen in de waterwaarden bezorgen de padden veel stress. Vermijd dat zoveel mogelijk. Voeg daarom de waterverbeteraar eerst toe in een emmer en laat die één dag staan. De chemische reactie vindt dan plaats in de emmer. Daarna voeg je tijdens de waterverversing gelijkmatig het water met de verbeterde samenstelling toe.

Het water moet chloorvrij zijn en een waterhoogte van maximaal 10 cm hebben. Regelmatige waterwissels zijn essentieel om de waterkwaliteit op pijl te houden en ophoping van gifstoffen die de padden uitgescheiden te voorkomen. Daarnaast reageert deze paddensoort over het algemeen ook erg gunstig op waterwissels en induceert het paringen en ei-afzet. Wissel elke week 1/3e van het water en vervang om de 4 weken al het water. Als je geen filter gebruikt, moet om de dag 1/3e van het water gewisseld worden en om de week of om de 2 weken (afhankelijk van het aantal padden en planten) al het water worden vervangen. 

De Koreaanse vuurbuikpad leeft in een zeer vochtig habitat, en daarom moet een hoge luchtvochtigheid van minimaal 70%, maar ideaal 80 tot 90% worden aangehouden. Zolang er voldoende water aanwezig is, moet je het aquaterrarium niet extra bevochtigen met water uit de plantenspuit of een watervernevelaar. Een goede verhouding verkrijgen tussen de luchtvochtigheid en de ventilatie is soms een uitdaging. Een rooster in een klein terrarium is voldoende om het te ventileren. Voor een groot terrarium kan extra (mechanische) ventilatie nodig zijn. De voorruit mag in de voormiddag vochtig zijn, maar moet in de loop van de dag opdrogen. 

Daglichtlamp en/of full-spectrumlamp

Deze padden zijn zowel ’s nachts als tijdens de dag actief. Ze houden zich op in schaduwrijke en donkere omgevingen, maar houden ook van zonnen. Een lichtbron met een lage dosis uv-licht (full-spectrum) is nodig voor de gezondheid van de dieren. Met name uv-B-licht is cruciaal voor de aanmaak van vitamine D3. Ook de planten in het terrarium groeien beter met een full spectrum lichtbron. Voorzie zeker zeer veel schuilplekken met vegetatie waar de padden beschutting vinden voor het licht. 

De ideale omgevingstemperatuur in het terrarium is overdag 20 tot 24 °C. Je kan hiervoor een daglichtlamp (geeft warmte af) bovenin het terrarium gebruiken. Met timers op alle licht- en warmtebronnen kan je dit automatisch regelen.

Plaats de full-spectrumlamp en/of daglichtlamp hoog in het terrarium. De lamp moet, afhankelijk van het type, van op 20 tot 30 cm rechtstreeks op de lokale warmteplaats van de dieren schijnen. De afstand is echter mee afhankelijk van het type lamp en de wattage, volg dus steeds de aanwijzingen uit de bijsluiter. Ideaal zijn er voor elk dier meerdere niveaus onder de lamp. Om te weten of er voldoende uv-licht is, kan je een uv-spectrummeter gebruiken of de uv-lamp tijdig vervangen, zoals is voorgeschreven in de bijsluiter. Glas en plastic houden uv-straling tegen. Aquaterraria met roosters laten wel uv-licht door van de lamp die erboven geplaatst wordt of van het zonlicht. 

De padden kunnen plaatselijke oververhitting niet goed inschatten en kunnen daarom flinke brandwonden oplopen. Hou er bij de inrichting van het aquaterrarium rekening mee dat je dieren nooit, ook niet via de takken, de verlichting kunnen aanraken. Daarom worden lampen best in een afzonderlijk compartiment van het aquaterrarium geplaatst, bijvoorbeeld door een rooster aan te brengen tussen de leefruimte en het lampgedeelte. Voorzie daarnaast voor elk dier zeker schuilplekken op een warme én koele plaats waar ze beschutting kunnen vinden voor het licht en de warmte.
 

Dagelijks lichtritme en de seizoenen

Een vuurbuikpad heeft elke dag 12 uren licht en 12 uren duisternis nodig. Met timers op alle licht- en warmtebronnen kan je dit automatisch regelen.

Koreaanse vuurbuikpadden gaan in natuurlijke omstandigheden in winterrust wanneer de temperatuur in hun natuurlijk leefmilieu sterk daalt. Tijdens deze periode graven de dieren zich in of slapen ze met meerdere dieren samen in een schuilplaats. Voor gezonde vuurbuikpadden in gevangenschap is het aangeraden dat je deze omstandigheden nabootst als je wilt kweken. Het is belangrijk dat de padden in optimale conditie verkeren voor ze in winterrust gaan. Niet fitte dieren worden beter in een apart terrarium gehouden. Tijdens de winterrust zal het dier vertragen en minder eten. Er moet een dikke laag bodembedekker worden voorzien zodat de dieren zich kunnen ingraven en de temperatuur moet geleidelijk verminderen tot 5-10 °C, en ook het aantal lichturen moet verminderen. Dit is een proces waarvoor je vooraf beter advies vraagt aan kenners van de diersoort of een dierenarts met kennis van amfibieën.
 

foto vuurbuikpadVerrijking

Door nieuwe prikkels te geven stimuleer je het dier en doorbreek je zijn dagelijkse routine. Verrijking  kan bijvoorbeeld bestaan uit variatie in bodembedekkers, klimmogelijkheden of schuilmogelijkheden. Maak slim gebruik van de beschikbare ruimte om het aquaterrarium complexer te maken. Voorzie bijvoorbeeld beklimbare en toegankelijke plekken, herschik de houtpartijen of voorzie nieuwe (water)planten.

 Als het dier een goed verblijf heeft, zal het zich beter ontwikkelen en actiever zijn. Verdiep je in de kenmerken van zijn natuurlijke omgeving om nog meer tegemoet te komen aan de behoeften en interesses van je dier. Let goed op wat het dier prettig vindt, want ieder dier is uniek. Het is een goed teken als het onderzoekend en nieuwsgierig is. Kijk dagelijks naar het dier om zijn gedrag en behoeftes te leren kennen. Een passief dier dat weinig gebruik maakt van de ruimte, is mogelijk ziek of geeft aan dat de omgeving niet goed voldoet of te koud is. Naar manieren zoeken om het leven van je dier te verrijken is leuk, zowel voor mens als dier!

Naar boven

Voeding

De voedingsbehoefte van amfibieën varieert naargelang hun levenscyclus. In het larvale stadium voer je de kikkervisjes dagelijks met tubifex en visvoervlokken voor tropische vissen.

Voer volwassen padden driemaal per week met levende insecten en andere ongewervelden. Probeer het dier zo gevarieerd mogelijk te voeren met kleine krekels, (stukjes) regenwormen, vliegen, muggenlarven en tubifex. Meelwormen mogen alleen gegeven worden als de wormen nog jong zijn en geen verhard schild hebben. In de dierenwinkel zijn insecten in verschillende maten verkrijgbaar, van zeer klein tot groot. Het is belangrijk dat je de juiste maat kiest in functie van de grootte (leeftijd) van je padden. Een vuistregel is dat de insecten niet groter mogen zijn dan de breedte van de kop van je padden, informeer hiervoor in de dierenwinkel.

Voer de dieren ’s ochtends of ’s avonds en niet meer dan ze opeten op 10 minuten. Voerresten zullen immers ontbinden en de waterkwaliteit zal daardoor verminderen. Als de flanken invallen en de ruggengraad uitsteekt is het dier te mager en moet je het meer voeren. Verwijder voederresten regelmatig en verwijder nog levende voederdieren enkele uren na het voeren omdat levende voederdieren je padden kunnen aanvreten. Vliegende insecten worden erg gewaardeerd en kunnen dienen als voedselverrijking. De padden jagen actief en vangen hun prooien niet met de tong, maar door ernaar te happen.

Het voedsel moet aangevuld worden met een vitamine- en mineralenpoeder om nutritionele tekorten te vermijden. Bepoeder de landlevende insecten en wormen wekelijks met het vitamine- en calciumpoeder. Je kan ook de insecten verrijken door ze te voederen met een calcium- (en vitamine A!) rijk voeder (gutloading) zodat ze voedzamer zijn voor je dier. Zorg er wel voor dat je deze verrijkte insecten binnen de twee dagen aan de padden voert, omdat de voedingswaarde van de verrijkte insecten snel daalt.

Pesticiden in regenwormen die je buiten hebt verzameld kunnen de padden zeer ziek maken. Regenwormen zijn in de handel verkrijgbaar bij sommige dierenspeciaalzaken, vaak op bestelling. 
Tijdens de winterrust eten de dieren niet of nauwelijks. Let dan goed op de luchtvochtigheid en de gezondheid van de dieren. Koreaanse vuurbuikpadden drinken niet, maar nemen water op via de huid. Een goede waterkwaliteit van het zwemwater is zeer belangrijk.
 

Naar boven

Verzorging

Dagelijks
•    Controleer de filterwerking (optioneel) en de water- en omgevingstemperatuur
•    Voer jonge dieren dagelijks en volwassen dieren driemaal per week
•    Verwijder ontlasting en de voederresten en nog levende voederdieren 
•    Kijk of de dieren er goed uitzien en normaal gedrag vertonen

Minstens één keer per week
•    Controleer de waterkwaliteit
•    Reinig het mechanische deel van de filter
•    Ververs elke week 1/3e van het water als je een filter gebruikt, als je geen filter gebruikt, moet om de dag 1/3e van het water gewisseld worden

Elke 2 tot 4 weken:
•    Ververs om de 4 weken al het water als je geen filter gebruikt (ook afhankelijk van het aantal padden en planten)
•    Ververs om de 2 weken al het water als je een filter gebruikt (ook afhankelijk van het aantal padden en planten)

Eenmaal per jaar
•    Plaats de dieren in een tijdelijk onderkomen
•    Verwijder en reinig alle attributen
•    Plaats nieuwe bodembedekker en vul met chloorvrij water

Naar boven

Gezondheid

Kijk voor de aankoop van een dier uit naar een dierenarts die ervaring heeft met amfibieën. Gezonde vuurbuikpadden hebben een glanzende huid, heldere ogen en een schone neus. Ze zijn actief en hebben een goed gevulde buik. 

Afwijkingen in gedrag, uitwerpselen, ademhaling of verkleuringen kunnen op ziektes wijzen. Als de dieren zich afwijkend gedragen, controleer dan altijd de temperatuur en waterwaarden. Vervang bij afwijkende waterwaarden direct 50% van het zwemwater. Het nieuwe water moet de juiste temperatuur hebben en mag niet opeens meer dan 2 °C verschillen.

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij vuurbuikpadden zijn:

•    Metabolic Bone Disease (MBD)

Symptomen: vertraagde groei, vergroeiingen, zwakke botten en verdikte gewrichten, vaak aan het kaakgewricht, verlamming of constipatie . 
MBD komt voor bij zowel dieren in de groei als bij volwassen dieren. Bij dieren in de groei wordt het ook wel rachitis genoemd. Het ontstaat door een tekort aan uv-B-straling, die nodig is voor een goede opname van calcium. Calciumrijke voeding is noodzakelijk en optioneel is een goede uv-B-lamp aangeraden om de aandoening te voorkomen. 

•    Inwendige parasieten bv. wormen, flagellaten, coccidia, 

Symptomen: lusteloosheid, verminderde eetlust veranderingen in de ontlasting, die soms donkerder of bloederig kan zijn. Opgezwollen uiterlijk.
De symptomen zijn niet altijd duidelijk en beperken zich vaak tot algehele lusteloosheid en conditievermindering. Laat halfjaarlijks een mestonderzoek uitvoeren en steeds bij twijfel. Raadpleeg je dierenarts voor geschikte anti-parasitaire middelen. 


•    Uitwendige parasieten bv. bloedzuigende mijten en schimmels, visluizen

Symptomen: jeuk, irritatie en soms verkleuring of aantasting van de huid en slijmlaag. 
Zorg preventief voor een goede hygiëne in het aquaterrarium. Contacteer steeds je dierenarts voor een correcte diagnose en behandeling en vervang alle bodembedekking en water.

•    Afwijkend gedrag en stress

Symptomen: lusteloosheid, verminderde eetlust.
Stress wordt veroorzaakt door blootstelling aan chemische producten, zoals bv. schoonmaakmiddelen, ziektes, te veel dieren in één terrarium en een onnatuurlijke omgeving. Probeer zo goed mogelijk tegemoet te komen in de behoeftes van de dieren om stress te verminderen.
 

Naar boven