Waar kan je een dier aankopen of adopteren?

In een asiel

Jaarlijks belanden er meer dan 50.000 dieren in een asiel. Niet enkel honden en katten, ook knaagdieren zijn ruim vertegenwoordigd.
Deze dieren zijn verloren gelopen zonder dat het baasje kon teruggevonden worden, afgestaan door de eigenaar of in beslag genomen. Er zijn heel wat verschillende redenen waarom iemand zijn huisdier aan een asiel afstaat: te weinig tijd, onrealistische verwachtingen, een allergie, een scheiding, een verhuis, financiële redenen, vakantie, … Dieren komen ook vaak in een asiel terecht als de eigenaar overlijdt of naar een bejaardentehuis verhuist.
Honden en katten die je adopteert uit een asiel, zijn gechipt en geregistreerd. Katten zijn daarenboven ook gesteriliseerd of gecastreerd.

Adressen van de erkende asielen vind je op de website van de dienst Dierenwelzijn. Raadpleeg  ook Adopteer een dier voor een overzicht van dieren die ter adoptie staan.

Via bemiddeling

Er zijn vzw's die "bemiddelen" tussen een eigenaar en een potentiële adoptant of er voor zorgen dat verloren gelopen dieren een nieuwe eigenaar krijgen bv.  Hondenherplaatsing vzw.

In een dierenhandelszaak

Alle dierenhandelszaken moeten erkend zijn door de dienst Dierenwelzijn. Je herkent ze aan het gele erkenningscertificaat dat in de zaak moet uithangen en waarop de naam van de inrichting, het erkenningsnummer, het adres en de toegelaten diersoorten vermeld zijn. Ze mogen geen honden of katten verkopen.
Sommige dierenhandelszaken hebben een gevarieerd en ruim aanbod, terwijl andere zich gespecialiseerd hebben in bepaalde diersoorten zoals reptielen of vissen
Een overzicht van de erkende handelszaken vind je op de website van de  dienst Dierenwelzijn.

Van een particulier

Dagelijks bieden particulieren hun dier te koop of zelfs gratis aan via internet.

Honden en katten mogen echter alleen maar aangeboden worden via gespecialiseerde media of via een advertentie in een dierenhandelszaak . Voor honden moet bovendien het chipnummer vermeld zijn in de advertentie.
In ‘gewone’ winkels, zoals een supermarkt, mag je geen advertentie ophangen. Ook via sociale media zoals Facebook en op algemene websites is het verboden om honden of katten te koop aan te bieden of gratis weg te geven.

Als je een hond koopt van een particulier, controleer dan of de vorige eigenaar correct vermeld staat in het paspoort.
De verkoper moet de gegevens van de hond doorgeven aan de databank DogID. Ook hier is een correcte registratie belangrijk.  Het paspoort krijg je onmiddellijk mee met de hond.

Katten moeten gesteriliseerd/gecastreerd en gechipt en geregistreerd zijn door de verkoper. Ook als hij de kat gratis weggeeft moet hij hiervoor instaan.

Van een erkende kweker

Kwekers van honden die minstens 3 nestjes per jaar hebben moeten erkend zijn door de dienst Dierenwelzijn. Kattenkwekers moeten altijd een erkenning hebben. Die erkenning krijgen ze pas na een controle ter plaatse. Een overzicht van de erkende kwekers vind je op de website van de dienst Dierenwelzijn. Je vindt hierin het adres en het type kwekerij: hobbykweker, professionele kweker of handelskweker.

De kweker zal met jou een vragenlijst overlopen om na te gaan of het gekozen ras past bij je woonomgeving en leefgewoonten.

Aan het paspoort kan je zien of de hond/kat al dan niet is ingevoerd. Het paspoortnummer van een dier dat geboren is in België begint met de letters BE. Als de hond/kat ingevoerd is, moet het dier minstens 15 weken oud zijn en gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid).

Op het moment dat je de hond/kat meeneemt, krijg je onmiddellijk volgende documenten mee:

Kijk na of alles correct en volledig is ingevuld.

De verkoper moet de gegevens van de hond doorgeven aan de databank DogID. Een correcte registratie van de identificatiegegevens is belangrijk, zeker als je hond verloren loopt.  De wijziging van verantwoordelijke van katten gebeurt onmiddellijk met de identiteitskaart van koper en verkoper.

Als de hond/kat enkele dagen na verkoop ziek wordt, dan kan je in een aantal gevallen beroep doen op het garantiecertificaat of op de consumentenwetgeving.

Als er een probleem was met één van de ziektes die vermeld zijn op het garantiecertificaat, of de verkoop is niet helemaal verlopen zoals hierboven beschreven, dan kan je dit melden bij de dienst Dierenwelzijn, zelfs al is het probleem met de kweker ondertussen geregeld. Op die manier kan de dienst Dierenwelzijn de kweker opvolgen.

Een erkende kweker mag adverteren op algemene websites. Wees echter op je hoede voor misbruik en valse erkenningsnummers.