Fazanten

fazant
Ben je geschikt als fazanten-eigenaar?

De volgende vragen helpen je over de aankoop van fazanten na te denken:

Tragopan temminckii -Smithsonian National Zoo, Washington, USA -male-8a

 • Mag de soort van jouw keuze gehouden worden?
 • Heb je speciale documenten nodig zoals CITES-documenten om de soort te mogen houden?
 • Is de soort winterhard of niet en kan je indien nodig een verwarmde binnenruimte voorzien?
 • Heb je genoeg plaats voor een ruime volière?
 • Besef je dat de aankoop en inrichting van de volière en het binnenhok veel geld kosten?
 • Kan je gedurende de komende 12 tot 20 jaar voor de dieren zorgen?
 • Heb je genoeg tijd om de fazanten te verzorgen?
 • Is er iemand die de vogels kan verzorgen als je op vakantie gaat?
 • Weet je hoe de soort zich voortplant?
 • Heb je ongeveer 4 euro per maand per fazant over voor de voeding en verzorging (dit is vooral bij soorten die insecten nodig hebben?)

Naar boven

 

Waar haal je een fazant?

Koop fazanten bij hobbykwekers en liefhebbers, want zij kunnen je alle nodige informatie geven. Koop enkel geringde dieren. Wees kritisch en durf vragen te stellen. Als koper ben je verantwoordelijk voor een goede keuze. Koop geen zwakke of zieke dieren, zo hou je immers foutieve handel in stand. Let goed op of de dieren geen verwondingen of vervormingen hebben. Als je verwaarloosde dieren opmerkt, dan kan je dit melden bij de Dienst Dierenwelzijn Meldpunt verwaarloosde en mishandelde dieren.

Fazanten moeten voorzichtig getransporteerd worden. Gebruik speciale transportkisten die verluchtingsgaten in de zijwanden hebben. Het deksel moet langs de binnenzijde bekleed zijn met zacht materiaal zodat de fazanten hun kop niet kunnen verwonden. Zorg er voor dat de bodem voldoende grip geeft aan de dieren.

Richt het verblijf in voordat je de fazanten koopt. Geef in het begin hetzelfde voer als de vorige eigenaar en laat ze geleidelijk aan nieuw voer wennen.

Meer informatie over de verschillende soorten en waar je ze kan kopen, kan je hier vinden:

Naar boven

Hoeveel kost een fazant?

Fazanten kosten, afhankelijk van de soort, 10 tot 100 euro per stuk.

Een volière kan men zelf bouwen of laten plaatsen. Dit kost al snel meer dan 1000 euro. Een voerbak en drinkemmer heb je al voor zo’n 35 euro. Reken op ongeveer 4 euro per fazant per maand voor het voer en verzorging. Voor soorten die insecten en fruit eten en in de winter verwarming nodig hebben, lopen deze kosten snel op.

Naar boven

Wat heeft een fazant nodig?

Fazanten hebben een ruime volière met volgende toebehoren nodig:

 • een ruim (verwarmd) binnenhok van minstens 6 à 20 m² groot, naargelang de soort

 • een overkapt buitengedeelte waar de grond droog blijftChinese king pheasant

 • fijn zand voor zandbaden

 • meerdere zitstokken met een doorsnede van 3 tot 8 cm op minimum 1,20 m hoogte

 • verschillende groenblijvende struiken

 • een bak met grit en maagkiezel

 • een waterbak

 • een voederbak

Volière of vrije loop

Fazanten worden het best in ruime volières gehouden met een hoogte van minstens 2 m. Ze moeten daarin ook een plaats hebben om te schuilen voor regen en wind, bij voorkeur in de vorm van een binnenhok. Bij niet-winterharde soorten moet het mogelijk zijn om het binnenhok te verwarmen. Zowel in het binnenhok als in de ren moeten zitstokken aanwezig zijn.

Scherm de volière langs boven af met netten, maar niet met stevige draad. Zo voorkom je dat de vogels gewond geraken als ze tegen de bovenkant aan vliegen.

Richt de volière in met beplanting die schaduw biedt en een zonnig gedeelte voor zonnebaden. Geschikte planten zijn o.a. hulst, coniferen, bamboe, bosbessen, rododendron, Gelderse roos, haagbeuk, hazelaar, klimop, skimmia, vlinderstruik en wingerd. Als bodemmateriaal is zand goed geschikt. Het kan tegelijk dienst doen als zandbad.

De afmetingen voor de volière verschillen per soort. Enkele richtlijnen kan je terugvinden in de uitgebreide huisdierwijzer. 

Gezelschap

Vrijwel alle fazantensoorten kunnen in koppels gehouden worden, maar beter is een haan met meerdere hennen. Zorg er wel voor dat de hennen genoeg plaats en schuilmogelijkheden hebben om de hanen te ontwijken. Zet nooit twee hanen bij elkaar, want zij kunnen bijzonder agressief tegen elkaar zijn.

Je kan fazanten samenhouden met duiven, pauwen, kalkoenen, geiten en schapen. Hou nooit verschillende fazantensoorten bij elkaar, want zij kunnen onderling gaan kruisen.

Verrijking

Je kan je fazanten op een leuke manier bezighouden en hun natuurlijke gedrag stimuleren door aan voedselverrijking te doen. Hang grashalmen op, geef grote stukken fruit, of af en toe een krentenbol. Zorg voor een variatie aan beplanting in de ren en zitstokken op verschillende hoogtes en met verschillende diktes.

Naar boven

Voeding

Fazanten hebben over het algemeen een andere behoefte aan eiwitten, vitaminen en mineralen dan kippen. Geef ze als basisvoeding een geperste fazantenkorrel of sierhoendervoer, ongeveer een handvol per dag, en vul dit aan met groenten, fruit en onkruid afhankelijk van de groep waartoe de soort behoort.

Groep 1: tragopanen, oorfazanten, glansfazanten, koklasfazanten, wallichfazanten

Deze groep heeft behoefte aan een vezelrijke, eiwitarme voeding. Geef ze speciale fazantenkorrel. Wees spaarzaam met rijke koolhydraatbronnen zoals gerst, tarwe en haver. Geef groenvoer zoals grassen, onkruid, sla, andijvie en witlof. Opgepast, deze groep lust ook de schors van bomen, dus plant nooit giftige soorten in de volière en scherm kwetsbare planten goed af.

Groep 2: kraagfazanten, hoenderfazanten, langstaartfazanten

Ook deze groep heeft behoefte aan een vezelrijke voeding, maar ook aan eiwitten. Geef ze voeder voor siervogels en vul aan met groenvoer. Ze durven ook van de planten te eten, maar niet zo extreem als de soorten in groep 1.

Groep 3: argusfazanten, pauwfazanten, vuurrugfazanten

Deze groep heeft behoefte aan een eiwitrijke voeding. Geef ze voeder voor siervogels en vul dit aan met voeder voor insecteneters en meelwormen. Deze fazanten eten bijna geen groenvoer, maar moeten wel fruit krijgen, zoals appels, peren, druiven en bananen. Ze blijven over het algemeen van de volièrebeplanting af. 

Om hun voer goed te kunnen verteren, pikken fazanten kleine steentjes op. Die helpen het voedsel in de maag te vermalen. Bied daarom een mengeling van maagkiezel en schelpengrit aan.

Naar boven

Verzorging

Dagelijks

 • Verwijder bederfbare voederresten.
 • Voer de fazanten.
 • Controleer of er nog voldoende water is en ververs het eventueel.
 • Controleer of de dieren zich normaal gedragen en er gezond uitzien. 
 • Controleer of de volière intact is en er geen ontsnappingsmogelijkheden zijn.

Minstens eenmaal per week

 • Maak het binnenhok proper en ververs de vuile bodembedekking, met name onder de zitstokken.
 • Verwijder de ontlasting uit de volière, bijvoorbeeld met een hark.
 • Was de drinkemmer uit met zuiver water.
 • Was de voerbak uit.
 • Vul grit en maagkiezel bij. 

Een aantal keer per jaar

 • Vervang het bodemmateriaal in het hok.
 • Behandel het hok tegen parasieten zoals rode vogelmijt.
 • Reinig en ontsmet de zitstokken.

Naar boven

 

Gezondheid

Fazanten kunnen 12 tot 20 jaar oud worden. Een zieke fazant gaat bol zitten, minder of niet eten, heeft een moeilijke ademhaling, is lusteloos of heeft diarree. Neem bij ziekte contact op met een gespecialiseerde dierenarts.

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij fazanten zijn:

 • Newcastle virus of pseudo-vogelpest

Symptomen: moeilijke ademhaling, hoesten, niezen, (bloederige) diarree, neurologische afwijkingen.

De dieren kunnen besmet worden door wilde vogels. Virusdeeltjes kunnen tot wel 15 km via de wind vervoerd worden. Er is een vaccin beschikbaar. Veel liefhebbers van pluimvee en hoenders laten hun dieren preventief vaccineren.

 • Ziekte van Marek

Symptomen: er zijn verschillende uitingsvormen: verlammingsverschijnselen door aantasting van de pootzenuwen, tumoren in organen, oogafwijkingen met onregelmatige pupilvorm.

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een herpesvirus. Er is een vaccin beschikbaar.

 • Zwartkopziekte of histomoniasis

Symptomen: aantasting van de darmen en lever zorgt voor felgele diarree, soms komt ook een donkerverkleuring van de kop voor.

De ziekte wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet, Histomonas meleagridis. Hou fazanten liever niet samen met kippen. Deze kunnen drager zijn van de parasiet zonder zelf ziek te worden, maar ze kunnen wel de fazanten besmetten. Bij de dierenarts zijn medicijnen te verkrijgen in geval van een uitbraak.

 • Wormen

Symptomen: vermagering, algehele slechte conditie, waterige of gele mest.

Hou preventief het hok en de ren goed schoon. De dierenarts heeft speciale ontwormingsmiddelen voor vogels.

 • Coccidiose

Symptomen: slome indruk, bol zitten, vermageren, diarree, in een later stadium met bloed erbij.

Coccidiose wordt veroorzaakt door eencellige parasieten die de darmwand beschadigen. Het is erg besmettelijk via de ontlasting. De dierenarts kan geschikte medicijnen voorschrijven. 

Naar boven