Contacteer ons
Departement Omgeving
Wil je een hond als huisdier? Er komt veel kijken bij het houden van een hond. Een hond verzorgen en zindelijk maken kost veel tijd en vereist een duidelijk dagritme. De volgende vragen geven een idee of een hond bij je past.
Als je op één van deze vragen nee antwoordt, dan is de aankoop en/of adoptie van een hond misschien toch geen goed idee.
Wil je wel graag contact met honden, dan kan je misschien wel vrijwilligerswerk doen bij een lokaal asiel of iemand met honden helpen en zo ervaring opdoen.
Voor je een hond koopt of adopteert, moet je nagaan of de eigenschappen van de hond passen bij jouw woning, budget en levensstijl. We onderscheiden een 10-tal groepen van honden, gaande van schoothonden tot jachthonden. Hondenrassen verschillen in activiteitsniveau, blaffen, waakzaamheid, jachtinstinct, grootte, vachtverzorging enzovoort. Ga bij meerdere asielen of fokkers kijken, en vraag informatie aan de verenigingen van rashonden. Zo ontdek je welk type hond bij jou past. De onderstaande vragen kunnen je op weg helpen:
Als je weet welk type hond je wil, dan moet je nog beslissen waar je hem haalt. Je kan een hond adopteren uit een asiel of kopen bij een erkende fokker of een particulier.
Een erkende fokker herken je aan zijn erkenningsnummer (het HK-nummer). Een erkenningsnummer wijst erop dat de fokker voldoet aan de wetgeving, maar het is geen kwaliteitslabel. Particulieren die sporadisch een nest hebben, hoeven geen erkenningsnummer aan te vragen. Bij adoptie uit een Belgisch asiel is het dier vaak al gecastreerd en heeft het medische controles gehad.
Ongeacht waar je je hond haalt, je mag je niet laten misleiden door een zielig ogende pup of mooie praatjes van de verkoper. Wees even kritisch als wanneer je een wagen of woning zou kopen. Het gaat tenslotte om een jarenlange verantwoordelijkheid.
Voorkom fraude en let voor een legale aankoop van een hond op volgende punten:
Voor de aankoop van een gezonde en sociale pup let je ook hierop:
Als je niet bekend bent met hondenfokkerij en handel, vraag dan hulp aan een dierenarts of expert bij de aankoop. Wees op je hoede als er veel rassen en nestjes verkocht worden, en koop geen zielige hondjes, want dat houdt foute handel in stand. Als je mistoestanden ziet, meld dit dan zeker bij de Dienst Dierenwelzijn.
In België moeten alle honden verplicht gechipt en geregistreerd worden vóór de leeftijd van 8 weken of vóór de verkoop of de adoptie. De verkoper moet de chip overschrijven op naam van de koper via www.dogid.be. Vergeet niet je gegevens daar aan te passen als je verhuist.
Een pup moet minstens 8 weken bij de moeder blijven, langer is beter als de pup in een gezonde huiselijke omgeving opgroeit.
Als de hond uit het buitenland komt, dan moet hij zeker ingeënt zijn tegen hondsdolheid (Rabiës). Daarom moet een pup minstens 15 weken oud zijn vooraleer hij naar België mag komen. Lees alle regels over reizen met dieren.
De aankoopprijs van een hond varieert van 200 euro voor een adoptiehond tot 2000 euro of meer voor een rashond.
Voor de aankoop van een tuig en leiband, een mand, een voerbak, waterbak en kauwmateriaal mag je tussen 100 en 400 euro rekenen.
De vaste kosten voor voer, vlooienpreventie, ontwormingsmiddelen en vaccinaties schommelen tussen 50 en 110 euro per maand. Een grote hond kost aanzienlijk meer dan een kleine. Als de hond ziek wordt, kunnen de kosten oplopen.
De hond moet voldoende ruimte hebben om te lopen, te spelen en om zijn behoefte te doen. De huisvesting moet veilig zijn en de hond beschermen tegen koude en hitte. Een droge en comfortabele slaapplaats is verplicht. Dit kan een mand in huis zijn of een hondenhok buiten met isolatie, stro of dekens. Een kennel of een bench (draadkooi) is ongeschikt als permanente huisvesting.
Een hond is een sociaal dier. Als je één hond hebt, zorg dan voor bekende en bevriende honden als vaste speel- en wandelpartners. Als je een hond een lange tijd alleen laat, dan kan hij ten prooi vallen aan stress en verveling.
Een hond moet minstens twee keer per dag voer krijgen waarop staat: ‘complete hondenvoeding’. Pas op met tafelrestjes of extra’s, die kunnen de hond immers ziek of te dik maken. Dikke honden krijgen sneller last van ernstige gezondheidsproblemen. De ribben moeten gemakkelijk voelbaar zijn en net niet zichtbaar onder de huid. Laat de hond met rust tijdens en vlak na het eten.
Honden hebben als ontspanning afwisselende activiteiten nodig. Ze moeten kunnen snuffelen, lopen, graven, zwemmen en onderzoeken. Laat de hond dagelijks uit aan een comfortabel tuig en een lange leiband. Laat de hond loslopen waar het mogelijk en toegelaten is, bijvoorbeeld op een hondenweide.
Spreek met het hele gezin dezelfde regels af voor de hond en wees hierin consequent. Bijvoorbeeld: als de hond bij volwassenen wel mag opspringen en bij kinderen niet, dan is dat verwarrend. Spreek af dat iedereen de hond rustig begroet zodat opspringen kan worden voorkomen.
Voorkom ongewenst gedrag in plaats van het te bestraffen. Een hond gedraagt zich ontspannen als hij zich veilig voelt en je vertrouwt.
Pups moeten nog zindelijk worden gemaakt, wat 2 weken tot 5 maanden kan duren. Het belangrijkste is regelmaat en iedere paar uur naar buiten gaan, ook eenmaal per nacht.
Honden kauwen graag als ze tanden wisselen. Kauwen kan ook een teken van verveling en eenzaamheid zijn. Zorg voor een aantal veilige kauwspeeltjes of een kluif.
De dagelijkse verzorging kost enkele momenten tot uren per dag. Bij oudere of zieke honden zal de verzorging intensiever zijn. Met een oudere hond of een pup moet je vaker korte wandelingen maken en ongelukjes opruimen. Misschien moet je elke dag medicijnen toedienen of moet je rekening houden met andere individuele behoeftes.
Een hond houden betekent:
Een gezonde hond is alert, actief en heeft propere ogen, neus en oren. De hond heeft een slanke taille en je voelt gemakkelijk de ribben onder een dun vetlaagje. De vacht is glanzend en de huid is soepel.
Gewichtsverlies, een slechte conditie, gedragsveranderingen, jeuk, kreupelheid, kale plekken, een bolle buik, diarree, braken, kortademigheid en hoesten kunnen er op wijzen dat je hond ziek is. Zie je een of meerdere van deze signalen, raadpleeg dan een dierenarts.
Laat pups vaccineren tegen parvovirose, rattenziekte, hondenziekte en hepatitis als ze 6, 9 en 12 weken oud zijn. Bespreek met de dierenarts wanneer hervaccinatie nodig is voor jouw hond. Als je wil reizen buiten België, dan is de inenting tegen rabiës ook verplicht
Behandel de hond iedere 3 maanden tegen wormen of laat de dierenarts ontlastingsonderzoek uitvoeren. Behandel de hond ook geregeld preventief tegen vlooien en teken.
Hou de omgeving schoon en ruim de uitwerpselen elke dag op.
Honden worden geslachtsrijp als ze tussen 6 en 18 maanden oud zijn. Een teefje wordt dan loops en verliest een rossige vloeistof uit haar vulva, een reu kan gaan dekken. Laat je hond eventueel castreren of steriliseren als je een ongewenst nest wil voorkomen. Bespreek de voor- en nadelen van castratie voor jouw hond met je dierenarts.
Een grote hond wordt 8 tot 13 jaar oud. Kleine honden kunnen wel 18 jaar en ouder worden. Naarmate de hond ouder wordt, is het aangeraden om zijn gezondheid regelmatig te (laten) controleren.
Als eigenaar ben je altijd verantwoordelijk voor je hond. Hou zeker rekening met de volgende zaken: