mara

paspoort mara
Ben je geschikt als mara-eigenaar?

Mara’s zijn grote knaagdieren die je in een groot verblijf houdt. Het zijn kuddedieren, dus hou er minimaal twee. Mara’s zijn stressgevoelig en hebben voldoende schuilplekken en een verwarmde stal in de winter nodig. Het zijn geen knuffeldieren! Bedenk waarom je mara’s als huisdier wilt en of de dieren aan die verwachtingen kunnen voldoen?

De volgende vragen helpen je over de aankoop van mara’s na te denken:

 • Heb je genoeg ruimte om minstens twee mara’s te houden?
 • Heb je een manier om de mest van de dieren kwijt te geraken?
 • Heb je tijd om dagelijks voor de dieren te zorgen?
 • Kan je 14 jaar voor de mara’s zorgen?
 • Is er iemand die de mara’s kan verzorgen als je op vakantie bent?
 • Kan je ongeveer 30 euro per maand spenderen per mara?

Naar boven 

Waar haal je een mara?

Vraag na bij je gemeente of stad of het is toegestaan om de zulke grote dieren in je achtertuin te houden. Voor de aankoop of adoptie kan je het best informeren bij meerdere gespecialiseerde opvangcentra, dierenwinkels of kwekers. Het is aan te raden bij meerdere kwekers te gaan kijken alvorens je de mara’s koopt. Zo kun je direct zien wat er allemaal komt kijken bij het houden van de dieren. Kies een verkoper bij wie de dieren er gezond uitzien, het verblijf en het water proper zijn, de dieren veel schuilplekken en een zonneplek hebben, en er voldoende ruimte is in het verblijf.

Wees kritisch en durf vragen te stellen. Als koper ben je verantwoordelijk voor een goede keuze. Koop geen zwakke of zieke dieren, zo hou je immers foutieve handel in stand. Vraag na of de dieren in gevangenschap gekweekt zijn! Let goed op of de dieren geen verwondingen of vervormingen hebben. Als je verwaarloosde dieren opmerkt, dan kan je dit melden bij de Dienst Dierenwelzijn Meldpunt verwaarloosde en mishandelde dieren.

Voordat je de mara’s mee naar huis neemt, moet hun verblijf in orde zijn, zodat het ingericht en klaar is voor de komst van de dieren. De eerste dagen moet je hen extra observeren om te controleren of alles in orde is en ze zich niet kunnen verwonden of ontsnappen. Na aankoop moeten de dieren een tijdje wennen aan de nieuwe situatie. Geef ze die rust, want dit is een stresserende periode.

Naar boven

Hoeveel kost een mara?

De prijs voor een paartje mara’s is ongeveer 600 euro.

Een weide en een stal zijn de grootste kosten. Het bouwen van een stal kan sterk variëren in prijs, een schuilhok met stro kost ongeveer 500 euro. Het huren van een weide van 0,5 hectare kost ongeveer 800 euro per jaar.

De dieren moeten ook elke 2 à 3 maanden ontwormd worden. Stro, het voer en de dierenarts kosten gemiddeld ongeveer 30 euro per mara per maand.

Naar boven

Wat heeft een mara nodig?

Voorzie in het steppeverblijf van de mara de volgende zaken:marakoppel

 • een schuilhok of stal met ‘s winters een warmtelamp;
 • tenminste twee schuilplekken onder de vegetatie, een tunnel en veel graafmogelijkheden;
 • los substraat zoals aarde en stro;
 • een stevige en veilige afrastering;
 • een drinkfles voor knaagdieren of een ondiepe stenen kom voor het drinken.

Gezelschap

Mara’s zijn zeer sociale dieren die minstens met twee worden gehouden. Bij gebrek aan sociaal contact met een soortgenoot kan afwijkend gedrag ontstaan.

Het beste kan je twee vrouwelijke dieren of een koppel van een mannelijk met een vrouwelijke mara samenhouden. Twee mannelijke dieren kunnen gaan vechten, dus deze worden beter niet samen gehuisvest. Alleen wanneer ze gecastreerd zijn, kunnen twee mannelijke mara’s samen worden gehouden.

Verblijf

Mara’s hebben nood aan verse lucht en kunnen goed tegen de koude temperaturen van ons klimaat, op voorwaarde dat ze tijdens een winter een verwarmd schuilhok hebben. Tijdens de warme zomermaanden moeten de dieren voldoende schaduwplekken hebben.

maraDe dieren graven graag, dus zorg ervoor dat ze niet kunnen ontsnappen. Het is aangeraden de afrasteringsdraad minimaal 60 cm in de grond te laten doorlopen of de randen langs het hek te betegelen, zodat de kans kleiner wordt dat de dieren het hek ondergraven en ontsnappen. Klimmen doen ze niet, maar een strategische plek waar ze het hele verblijf kunnen overzien zullen ze waarderen.

Mara’s moeten kunnen knagen. Scherm echter heesters en bomen die giftig zijn of waaraan je schade wil voorkomen af met draadgaas.

Bodembedekking & inrichting

Als bodembedekker zijn gras en losse aarde en zand voor het graven goed. Als nestmateriaal is losse aarde of stro ideaal. Houtkrullen kunnen opgegeten worden en tot een dodelijke darmverstopping leiden. Gebruik dat materiaal dus niet in het verblijf van de mara’s. 

De inrichting van hun verblijf moet zoveel mogelijk tegemoetkomen aan de natuurlijke behoeftes van deze diersoort. Denk aan tunnels, kleine verhogingen voor het zonnen en uitkijken, en veel schuilplekken om het verblijf goed in te richten. Een holle buis van beton of PVC die met aarde is bedolven kan dienst doen als hol en schuilplaats. Voorzie een tunnel van minstens 150 cm en twee uitgangen. Hoe meer dieren je samen houdt, hoe meer schuilplekken je moet voorzien! Voor ieder dier moet er minimaal één schuilplek voorzien zijn.

Verrijking

Verrijking helpt tegen afwijkend gedrag en verveling. Het kan bestaan uit variatie in voeding en graaf- en knaagmogelijkheden. Voorzie bijvoorbeeld een complex tunnelsysteem of voldoende aarde om de dieren zelf een hol te laten graven. De mara vindt wilgen- of druiventakken erg lekker. Je kan het dagelijkse voedsel verspreiden en verstoppen in het verblijf om het voedselzoekgedrag te stimuleren.

Naar boven

Voeding

De mara eet plantaardig voer zoals fris ruikend luzerne-hooi, bladgroenten, groenvoer en droog pelletvoer voor cavia’s. Probeer zo gevarieerd mogelijk te voederen. Het hooi en een liksteen voorzie je onbeperkt. Zorg dat er altijd wat te knagen valt door ze bv. wilgen- of fruitboomtakken te geven als extra.

Voeder ze elke dag met vers voer en voorzie voor elk dier een aparte voederkom om voedselagressie te voorkomen. Bescherm het hooi en de pellets tegen ratten en muizen, verwijder de voederkom na het eten en reinig die grondig. Mara’s eten hun zachte mest soms terug op. Dit is heel normaal en ook nodig om gezond te blijven.

Vers water moet ten alle tijden voorzien worden. Wegens hun knaaggedrag is een drinkfles voor grote knaagdieren of een ondiepe stenen kom aan te raden. Reinig de fles of kom dagelijks en vul ze met vers leidingwater.

Wat voer je een mara?

Dagelijks voer Met mate voeren Niet voeren
luzernehooi fruit pelletvoer voor konijnen
pelletvoer voor cavia's    
knaagtakken zoals wilg, hazelaar, fruitbomen    
groenten & kruiden    

Naar boven

Verzorging

Dagelijks

 • Verwijder groenten- en fruitresten.
 • Was de voerkommen goed uit.
 • Geef vers voer.
 • Ververs het water.
 • Vul hooi en knaagtakken aan.
 • Controleer of de mest van de dieren normaal is.
 • Controleer hoeveel er gegeten en gedronken is en of de dieren zich normaal gedragen.
 • Controleer de werking van de warmtelamp in de winter.
 • Controleer de omheining: kijk uit voor het ondergraven van de omheining of ander ontsnappingsgevaar.

Minstens eenmaal per week

 • Geef waar nodig nieuwe bodembedekking. Zorg dat alles droog blijft; ophopend vocht van gemorst water, urine en mest zijn een broeihaard voor bacteriële infecties.
 • Was de drinkkom of waterfles volledig uit.

Om de drie maanden

 • Haal de stal leeg, maak die goed proper en voorzie geheel nieuw stro 

Minstens eenmaal per jaar

 • Reinig de stal grondig en ontsmet die helemaal. Hoe meer dieren bij elkaar gehouden worden, hoe vaker dit moet gebeuren. Verwijder op dat moment alle demonteerbare materialen en verwijder alle los en aangekoekt vuil. Een hogedrukreiniger met een reinigingsmiddel is hiervoor handig. Spoel vuil en inweekmiddel af en zorg dat er geen plassen achterblijven.

Naar boven

Gezondheid

Met een goede verzorging en huisvesting worden mara’s in gevangenschap tot 14 jaar oud. Zoek een dierenarts die ervaring heeft met mara’s voor je de dieren aankoopt.

Een gezonde mara heeft een glanzende vacht, een goed gevulde buik, heldere ogen en een schone neus. Afwijkingen in gedrag, uitwerpselen, ademhaling of verkleuringen kunnen op ziektes wijzen.

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij mara’s zijn:

 • Verwondingen

Symptomen: trauma, bijtwonden, beenfracturen

Ongelukken waarbij de dieren zichzelf verwonden komen voor, en vaak zijn ze het gevolg van een schrikreactie. Ook verwondingen door soortgenoten of een hond zijn mogelijk. De mara is nerveus en heeft lange benen. Bij verkeerd hanteren bestaat de kans op een gebroken poot.

 • Oververhitting

Door stress, bijvoorbeeld bij de dierenarts of wanneer geen schaduwplekken in het verblijf beschikbaar zijn, kan het dier overlijden aan oververhitting.

 • Hypertrofische cardiomyopathie

Symptomen: Sloom zijn, niet eten, zich verschuilen, flauwvallen, het benauwd hebben, eventueel verlammingsverschijnselen vertonen.

Contacteer de dierenarts.

 • Tandproblemen

Symptomen: slecht sluitende bek, zichtbaar scheefgroeiende tanden.

De oorzaken zijn te veel zacht voedsel en te weinig knaagmogelijkheden of een verkeerde kaakstand.

 • Yersiniose (Yersinia pseudotuberculosis)

Symptomen: plotse dood, vermageren, niet eten, zwakte, buikklachten

Yersiniose (ook wel pseudo-tuberculose) wordt veroorzaakt door een bacterie. De dieren worden geïnfecteerd via de opname van voedsel dat besmet is met uitwerpselen van knaagdieren, haasachtigen of vogels. Het is ook een zoönose, dus besmettelijk voor de mens. De ziekte komt vooral in de winter voor.

 • Koepokkenbesmetting

Symptomen: infectie na beet van bv. knaagdieren of katten, blazen, open wonden.

Het koepokken-virus is een zoönose. Deze besmettelijke ziekte kan overgedragen worden op mara’s en heeft een hoge mortaliteit. Bescherm jezelf. Het beste is de dieren te isoleren en de dierenarts te waarschuwen.

 • Inwendige parasieten bv. wormen

Symptomen: gewichtsverlies, niet eten, braken en slecht uitziende en ruikende mest.

De mara moet elke 3 maanden behandeld worden met een ontwormingsmiddel. Behandel alle dieren tegelijkertijd en verwijder dagelijks de uitwerpselen om de aanwezigheid van parasieten onder controle te houden.

 • Uitwendige parasieten bv. teken, vlooien, luizen

Symptomen: huidschilfering, jeuk.
Behandel zowel het verblijf als alle dieren.

Naar boven